Pepparkakor

    Pepparkakan användes troligtvis som en sorts medicin under medeltiden, eftersom den innehåller kryddor som brukats i medicinskt ändamål. Peppar ansågs bota diaréer och kolera. Den var nyttig mot svagsynthet och melankoli samt ansågs sexuellt upphetsande på män och som ett preventivmedel för kvinnor. Ingefära var bra mot tröga magar och vid tandvärk. Kryddnejlikor som maldes och ströddes i håret motverkade kalla fötter och stött kardemumma blandad i honung som ströks på blåmärken gjorde att de blev mindre blåskimrande.

    Den äldsta nordiska pepparkaksreceptet härstammar från det danska hovet på 1490-talet. Kung Hans led av depressioner. Det är inte otroligt att tänka sig att han åt pepparkakor för att bota sig. I Vadstena bakade nunnorna pepparkakor och sålde dem till allmänheten. I Tyskland kallades pepparkakor medicinplättar. Förr i världen innehöll pepparkakorna verkligen peppar. Om man skulle baka pepparkakor enligt ett gammalt recept skulle de troligtvis inte falla moderna människor i smaken. De var för pepparstarka. Då innebar det status att ha råd att använda kryddor i bakning, varför det länge var stadsbor och förmögnare människor som kunde baka pepparkakor. Denna sed spred sig till andra samhällsklasser allteftersom tiden gick.

    Pepparkakorna betraktades länge som en delikatess. De kunde bakas på eftervärmen från julbaket eller stekas på en häll vid eldstaden. På 1500-talet gick det att köpa pepparkakor i de större städerna i Sverige och på marknader särskilt i Bergslagen där det tyska kulturinflytandet var starkt. Eftersom Kalmar är en stad som har haft tysk inflyttning sedan medeltiden borde det ha funnits pepparkakor till försäljning även här. In på 1600-talet importerades pepparkakor från Tyskland eftersom det fanns tillgång på ett finare siktat vetemjöl där än vad som fanns här. Pepparkakorna hade länge enkla former. De var runda eller fyrkantiga. På 1800-talet, då de blev en julsymbol började de få en annan utformning. Vid mitten av 1800-talet tillkom hjärtan, bockar och grisar. Figurerna trycktes ut ur degen med hjälp av plåtmallar som vi gör idag. Tyskland har varit ett föregångsland i fråga om pepparkaksbakande. Det har tillverkats pepparkakor i Nürnberg och Aachen. Dresden hade pepparkaksbagare som var privilegierade av de sachiska kungarna. Där fanns ett pepparkaksskrå och i Weissenberg finns ett pepparkaksmuseum i ett bageri där det tillverkades pepparkakor från 1680-talet fram till andra världskriget.

    Text: Barbro Johnsson