Tips från konservatorn

Här hittar du tips om hur du själv kan ta hand om textilier och äldre kläder.

Förvaring

Textilier tycker inte om att bli vikta, särskilt inte om de är av siden. Rulla istället dukarna på ett papprör som du har klätt med tvättat bomullstyg. Tyget skyddar dina textilier från ämnen i pappröret som kan orsaka bl.a. missfärgningar. Går föremålet inte att rulla, tex en brudklänning eller kostym, kan du lägga det så slätt som möjligt med puffar eller rullar av tvättat bomullstyg i vecken.

Undvik vanligt papper och plast bland dina textilier. Lägg istället sådant du är rädd om inslaget i tvättat bomullstyg.

Kläder som hänger på galgar kan få märken om galgen är kantig och hård. Sno in den i vadd (kan köpas på tygaffären) och klä med tubgas (kan köpas på apotek) så blir den mjukare och rundare.

Fläckar

Har olyckan varit framme? Om du har spillt någon vätska på en svårtvättad textil gäller det att torka upp det utspillda så fort du kan. Använd en torr, gärna vit, handduk och pressa mot fläcken från båda sidor av tyget. Prova sedan på någon undanskymd del om tyg och färger tål vatten. Om de gör det, ta en ren handduk som du fuktar med ljummet vatten. Fukta upp fläcken lite med den och torka sedan upp med en torr, ren handduk igen. Arbeta från fläckens utkanter in mot mitten. Upprepa tills du inte får bort något mer. Eventuellt kan du ta en liten droppe diskmedel i tvättvattnet. Under tiden du bearbetar fläcken kan du be någon fläkta med en hårfön på området intill, det minskar risken för fuktringar.

Det finns många huskurer och mirakelmedel för fläckar. Tyvärr är det få mirakelkurer som fungerar utan att skada textilierna. Men är föremålet redan förstört av en stor fläck kan det ju ändå vara värt att prova.

Hopplösa fläckar kan ibland broderas över, antingen med ett motiv eller diskret med samma färg som bottentyget. Men kanske måste du sluta fred med fläcken och se den som en del av föremålets historia.

Hänga upp

Ska du hänga upp en textil på väggen? Sy fast en kanal längs baksidan av den övre kanten och trä en platt list genom den. Ringar och hällor orsakar ofta att det man hängt upp tappar formen, det hänger sig i små bågar mellan fästpunkterna. Om man är osäker kan man lämna in textilen till oss på Kalmar läns museum för montering.

Textilier bleks lätt av ljus. Har rummet fönster åt alla håll är det väggen mot söder som är minst utsatt för sol. Häng det du är mest rädd om där. I rum som har fönster åt bara ett håll, är det väggen som fönstret sitter på som är minst utsatt för direkt solljus. Undvik starka och varma lampor nära textilen och häng den inte över ett element. Där samlas det mycket smuts.

Om du ska rama in något med glas, använd då en passepartout som är några millimeter tjock. Då trycker inte glaset mot tyget. Bakstycket bör vara av s.k. syrafritt papper.

Slätt utan mangel

Ett skonsamt sätt att få dukar och servetter av lin eller bomull släta är att låta dem torka plant på ett slätt underlag, t.ex. diskbänken eller en vaxduk. Sidan som ligger mot underlaget blir alldeles blank – linneduken ser ut som om den manglats!

Om det finns broderier på duken blir det finast att låta rätsidan ligga uppåt, då blir duken slätare och broderiet träder fram tydligare.