Regalskeppet Kronan - Kalmar läns museum

Upptäck en fascinerande historia

Regalskeppet Kronan är ett av 1600-talets mäktigaste örlogsskepp i den svenska flottan. Vid middagstid den 1 juni 1676 kantrade, exploderade och sjönk skeppet utanför Ölands kust.

I vår utställning får du uppleva detta ögonblick och följa med på en spännande resa som berättar om människorna ombord och visar de imponerande fynden från 40 års marinarkeologiska utgrävningar. Här kan du se Kronans två guldmyntskatter, varav den ena är Sveriges största, och två av Sveriges största marina silvermyntskatter. På entréplan står över 40 imponerande bronskanoner, bärgade från vraket sedan upptäckten 1980.

Välkommen att upptäcka en av de största marina katastroferna i svensk historia!

En besättningsman väcks till liv

Den 25 oktober 2024 inviger vi en ny del i Kronan-utställningen. År 1999 hittades kvarlevorna av en besättningsman i vraket, och genom världsunik forskning kan vi nu få se hans ansikte och lär oss mer om hans ursprung.

Läs mer om invigningen

Föreläsning 27 november: Regalskeppet Kronan – dåtid, nutid, framtid

Lars Einarsson, mångårig projektledare för undersökningarna av regalskeppet Kronan, ser tillbaka på 44 år av kontinuerlig marinarkeologisk verksamhet, både på land och under vatten. Vi får också en nulägesrapport och en glimt in i kristallkulan om vad framtiden kan bära i sitt sköte.

Läs mer om föreläsningen

Nya fynd från regalskeppet Kronans vrakplats

Under vecka 33 genomförde Kalmar läns museum marinarkeologiska undersökningar av vraket efter regalskeppet Kronan för 44 året i rad. Undersökningarna skedde för femte året i rad i samarbete med Försvarsmakten och dykare från Första ubåtsflottiljen, med ubåtsbärgningsfartyget HMS Belos som dykplattform. Utgrävningarna resulterade i flera flera spektakulära föremål.

Läs hela nyheten

Äventyret på Superkronan

Dyk in i vår härliga barnutställning Superkronan och lek och lär om skeppet, livet på 1600-talet och livet ombord. Här kan du handla i bodarna vid hamnen, leka på däcket, klättra i masten, dyka ner till Kronans vrakplats och utforska i labbet.

Kronan i siffror

Bestyckning

kanoner

Vikt

ton

Längd

fot

Besättning

personer

Föreläsning 27 november

Lars Einarsson, mångårig projektledare för undersökningarna av regalskeppet Kronan, reflekterar över 44 år av marinarkeologisk verksamhet, både på land och under vatten. Få en aktuell lägesrapport och en glimt in i kristallkulan. 

Läs mer och köp biljett

Senaste poddavsnittet: Kanonnytt

Hittills har inte mindre än 48 bronskanoner bärgats från Kronan sedan upptäckten 1980. Under de senaste fyra åren har de allra tyngsta kanonerna kunnat bärgas, tack vare värdefull assistans från Försvarsmakten och med ubåtsbärgningsfartyget Belos som dyk- och arbetsplattform.

Lyssna på det senaste poddavsnittet

Upptäck mer

Guldmyntskatten i utställningen om regalskeppet Kronan.

Regalskeppet Kronans (världs)rekord

  • Största guldmyntskatten.
  • Största marina silverskatten.
  • Längsta pågående marinarkeologiska undersökningen.
  • Största slutna fyndet i världen av bronskanoner.
  • Största fartyget som har byggts under stormaktstiden.
Köp entrébiljett

Mer om regalskeppet Kronan

Under drygt 40 år har bärgningar av fynd från Kronan. Ta del av den berättelsen via nedan länkar!

Vi finns i Kalmar

Utställningen om Regalskeppet Kronan hittar du i den pampiga byggnaden Ångkvarnen. I Ångkvarnen hittar du även Kalmar läns museums övriga utställningar.