1 september 2020

Arkeologisk undersökning påbörjad vid Hjortsberga - väg 25

  I samband med att Trafikverket ska bygga om väg 25 mellan Sjöatorp och Forsa, i närheten av Hjortsberga i Alvesta kommun, har Museiarkeologi sydost fått i uppdrag att genomföra arkeologiska undersökningar av tre platser där fornlämningar påverkas av vägprojektet. På de olika platserna finns tidigare kända odlingslämningar och boplatslämningar daterade till bland annat sten- och bronsålder. Det arkeologiska arbetet är ett samarbete mellan Museiarkeologi sydost - Kalmar läns museum, Jönköpings läns museum och Bohusläns museum. Undersökningarna kommer att pågå i tre veckor.

  Idag lanserades den Story Map, en digital plattform, där du kan ta del av senaste nytt från grävningen, följa det arkeologiska arbetet i realtid genom våra inmätningar samt ta del av videobloggar m.m. Redan nu kan du se inmätta rösen och hur odlingslandskapet växer fram i kartan, framför allt inom Lokal 1. Följ länken nedan och häng med!

  Story Map hittar du här: https://arcg.is/euOnX

  Guidad visning/Vandring 14/9

  Vi planerar för en vandring med visning av ett par av lokalerna den 14 september. Inom kort kommer detaljer om anmälan, uppsamlingsplats och tid att läggas upp, så håll utkik!

  Med anledning av Covid19 måste vi anpassa gruppantalet till gällande restriktioner från folkhälsomyndigheten angående möjligheterna till att hålla avstånd . Visningen kommer därför att erbjudas mot föranmälan och det är först till kvarn som kommer att gälla.

  Inför vandringen kan det vara bra att känna till att vandringen kommer att vara ca 4 km lång och gå över väldigt ojämn terräng.

  För mer information om vandringen, kontakta:

  Ivonne Dutra Leivas tel. 0480–451315