22 april 2020

Här och nu skrivs unik historia – Kanonbärgning på regalskeppet Kronans vrakplats

Pressinbjudan

Sedan 1981 har årliga marinarkeologiska undersökningar av Kronan genomförts i Kalmar läns museums regi. Mer än 35 000 föremål har bärgats, däribland 44 bronskanoner. De sista kvarvarande pjäserna väntar nu på att återigen få se dagens ljus efter 344 år på Östersjöns botten. Kronan sjönk den 1 juni 1676 i ett sjöslag mellan den svenska och den förenade dansk-nederländska flottan. 800 av den 850 man starka besättningen omkom i slaget.

Igår, tisdagen den 21 april 2020, bärgades den första av de två kanoner som planerats tas upp den här gången. Bärgningarna sker i samarbete med Försvarsmakten. På länsmuseet i Kalmar visas den permanenta utställningen om Kronan.

Möt personalen på HMS Belos samt projektledaren för Kronan på Kalmar läns museum

Nu på fredag den 24 april kommer Belos in till Elevatorkajen i Kalmar. Då lyfts de två bärgade kanonerna av och förs till museet för konservering. Här och nu skrivs unik historia. Missa inte det! HMS Belos tillhör Första ubåtsflottiljen och är Försvarsmaktens dykeri- och ubåtsräddningsfartyg.

Tid och plats:

Fredag 24/4 klockan 09.00, Elevatorkajen i Kalmar. Tiderna är att betrakta som cirkatider. Maila eller ring gärna dagen innan eller på morgonen för exaktare tidsangivelse.

Möt personalen på HMS Belos samt projektledaren för Kronan och konservatorerna på Kalmar läns museum. Frågor via mail och telefon besvaras av Lars Einarsson, projektledare för Kronan och enhetschef Kalmar läns museum:

E-post: lars.einarsson@kalmarlansmuseum.se