25 april 2018

Massakern i Sandby borg internationellt uppmärksammad

  Nyheter kring artikeln:

  History.com

  CNN

  History Hit (Podcast )

  The Guardian

  Science News

  National Geographic (spanska)

  BBC

  NY Times

  Expressen

  På onsdag denna vecka publiceras en vetenskaplig artikel om Kalmar läns museums utgrävningar i Sandby borg på Öland i den världsledande och mycket ansedda internationella tidskriften Antiquity (https://www.antiquity.ac.uk/). Författarna Clara Alfsdotter, Ludvig Papmehl-Dufay och Helena Victor är entusiastiska: ”Att över huvud taget få med en artikel där är stort nog, att de dessutom valt att slå upp det så stort gör det såklart extra roligt”. I samband med publiceringen gör Antiquity ett flera sidor långt pressutskick om artikeln, som redan resulterat i uppmärksamhet från en rad stora medier världen över. Publiceringen och reaktionerna visar tydligt vilken internationell sprängkraft utgrävningarna av järnåldersmassakern i Sandby borg har.

  En förhoppning som projektdeltagarna har är att uppmärksamheten ska kunna resultera i nya finansieringsmöjligheter för fortsatta utgrävningar. ”Vi letar fortfarande efter starka samarbetspartners, privatpersoner eller företag som vill synas tillsammans med oss i sådana här stora sammanhang och som vill hjälpa oss att lösa gåtan med Sandby borg och det som hänt där”, säger Ludvig Papmehl-Dufay som är en av projektledarna.

  Artikeln publiceras med ”Open Access” vilket innebär att vem som helst kan läsa den från och med onsdag 25/4 vid lunchtid. Här kan du läsa artikeln.