15 oktober 2021

Ny utställning och nytt skolprogram om psykisk hälsa

Den 3 november 2021 öppnar utställningen Hemligheten på Kalmar läns museum. Utställningen är inspirerad av Jan Nordströms bok med samma namn och handlar om hur viktigt det är att skapa en plats där sinnet kan få ro och där tankar kan få tid och möjlighet att växa. Där det är möjligt att vara sig själv och att möta sig själv. Det är en utställning som bjuder på uppelevelser för alla sinnen!

Alla behöver vi hitta en plats för mod, tröst och fred – utomhus, inomhus eller kanske inom oss själva. En plats som vi kan återvända till för att få lite andrum och hämta kraft och livsmod när livet känns svårt. Jan Nordström, författare, fotograf och konstnär, Kalmar, beskriver i sin bok Hemligheten just en sådan plats. I ord och bild berättar han om hur en god vän tog med honom till en hemlig trädgård någonstans i Kalmar län och om hur han där fann en fristad från ångest och oro.

Utställningens visuella uttryck är inspirerad av Jan Nordströms ord och bilder från den hemliga trädgården. Med Jans poetiska texter inlästa av Rikard Wolff tillsammans med ljud- och viedoinstallationer skapas ett drömskt och vilsamt rum. Hemligheten är en utställning som vill väcka tankar, förmedla hopp och livsmod och som ställer frågan: Var finns din egen Hemlighet?

Utställningen är ett samarbete mellan Kalmar läns museum, Leif Jordansson, komponist, ljudkonstnär, musiker och författare samt Peter Norrman, konstnär och filmare, båda verksamma i Stockholm.

Utställningen är under byggnation och har vernissage på höstlovet den 3 november klockan 18.00. Då är den som vill välkommen på invigning. Invigningstalare är regionråd Johanna Wyckman (L) och regionråd Karin Helmersson (C). Leif Jordansson och Peter Norrman finns också på plats för att berätta om utställningen. Vem vet om du även får uppleva en hemlighet?

Hemligheten visas från den 3 november 2021 till den 31 maj 2022.

Vernissage

Den 3 november klockan 18:00 öppnar vi dörrarna till utställningen med vernissage. Invigningstalare är regionråd Johanna Wyckman (L) och regionråd Karin Helmersson (C). Leif Jordansson och Peter Norrman är också på plats för att berätta om deras arbete med utställningen. Vem vet om du får uppleva en hemlighet?

Fri entré! Ingen föranmälan behövs.

Media och allmänheten är välkomna!

Skolprogram med utställningen som utgångspunkt

I anslutning till utställningen och inom ramen för Kalmar läns museums uppdrag att arbeta med samhällsaktuella frågor erbjuder Kalmar läns museum skolprogram för högstadie- och gymnasieskolor i Kalmar län. I programmet får eleverna arbeta kreativt med bilder, ljud och ord och utforska olika skapande uttryckssätt. Med hjälp av konsten får deltagarna reflektera över det livsviktiga förhållandet till sig själv. Vi är på Kalmar läns museum eller på skolan.

– Kalmar läns museum har lång och bred erfarenhet av pedagogisk verksamhet och vi ser verkligen fram emot att bidra med vår kompetens för att ge unga ökad kunskap och förståelse för att främja psykisk hälsa i Kalmar län, säger Tina Lindström, chef för enheten Pedagogik och utställning, Kalmar läns museum.

Programmet är framtaget av länsmuseets pedagoger i ett nära samarbete med unga mellan 16 och 25 år. Yrkesverksamma personer och forskare inom psykiatri, folkhälsa och elevhälsa samt en konstpedagog har också bidragit med råd och synpunkter.

Vi tackar Samordningsförbundet i Kalmar län som har gett finansiellt stöd för utarbetande och genomförande av skolprogrammet.

Skolprogrammet går att boka under vårterminen 2022.

Personerna bakom utställningen

Leif Jordansson är komponist, ljudkonstnär, musiker och författare och har sedan mitten av 80-talet arbetat åt de större teatrarna i Sverige, samt Operaen i Oslo, Svenska teatern i Finland, Northern Stage i England samt komponerat för film och TV. Som författare har han gett ut två böcker på Ellerströms förlag: ”…och konsten att lyssna” samt ”Jag kan fortfarande föreställa mig ljudet av…” Är konstnärlig ledare för The Great Learning Orchestra som arbetar med nutida experimentell musik. Har, förutom i Hemligheten, samarbetat med Jan Nordström på Peter LeMarc-skivan ”Den tunna tråden” där Leif var producent och arrangör och Jan fotograf. Leif och Peter Norrman har ett pågående samarbete inom installationskonst sedan drygt 15 år.

Peter Norrman är konstnär och arbetar ofta med både film, skulptur, ljud och installation. Han är utbildad på Konstfack och var tidigare baserad i New York där han samarbetat med det experimentella media kollektivet The Builders Association samt musikern David Byrne. Han har tillsammans med Leif Jordansson visat verk på Northern Stage i England, Kulturparken, Växjö samt Höga Kustens Naturum och haft egna utställningar på Österåkers Konsthall, Dunkers Kulturhus, HJORTEN Skulpturpark, Vita Havet (Konstfack) och Liverpool Capital of Culture 08. Han har samarbetat med Läkare Utan Gränser på filminstallationsprojektet I Am Here som berörde frågor kring avstånd, flykt och närvaro och som visades på tre offentliga platser i Sverige.

Låten "Hemligheten"

Jan Nordström, Rikard Wolff, Peter LeMarc, Leif Jordansson och Peter Norrman har släppt en singel utifrån Jan Nordströms bok ”Hemligheten”. Låten finns på olika digitala plattformar från den 15 oktober.

Spotify: https://open.spotify.com/album/2iFiW6OzZAqHm2IRP1RSEr?si=5J6Ksfa3RKK57HrTFVU8xg

Itunes: https://music.apple.com/se/album/hemligheten-feat-peter-lemarc-rikard-wolff-leif-jordansson/1587349927

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=OV4q7NE11DE&t=3s

Mer information