14 mars 2018

Nyhet! Restaurang & Kafé Ångkvarnens delikatessbutik

  Ekologiskt och närproducerat på riktigt. Den lilla delikatessbutiken för dig som bryr dig om var råvarorna kommer ifrån och vill ha smaker och upplevelser av högsta kvalitet. Restaurang & Kafé Ångkvarnens delikatessbutik erbjuder produkter från lokala leverantörer som sätter guldkant på din vardag och kan ge dig pricken över i:et på din middagsbjudning. Vill du ge bort en uppskattad gåva så har vi fantastiska presentkorgar att beställa. Lilla, mellan och stora Ångkvarnens lycka!

  Varmt välkommen in!

  Våra leverantörer:

  Kalmar musteri - Must
  Kalmar Musteri är en del av Luarna AB, ett Kalmarföretag som gillar och arbetar med lokalproducerade produkter. Genom Kalmar Musteri förädlar vi frukter (just nu endast äpplen) och gör om dem till ljuvlig och saftig must.

  Nöbble gård
  Vår rapsolja är odlad med omsorg där jordart och sortval är viktig för smak och arom och lägger grunden för smakupplevelsen, den soliga sensommaren ger oljan dess karaktär sist men inte minst pressningen, självklart kallpressad, långsamt och med självsedimentering får vi hög kvalité.

  Mysinge kött - salami
  Vår tanke med Ölands kvalitetsprodukter AB är främst att producera ett miljöriktigt, välsmakande och omsorgsfullt hängmörat kött. De djur som ska marknadsföras under vårt varumärke föds upp i ljusa stallar med frisk luft och halmade liggytor för trivsam uppväxt. De kommer även att hålla betesmarkerna öppna under betessäsongen. Under stallperioden har de alltid fri tillgång till foder och friskt vatten.

  Rössbo Övra – blåmögelost, pressad fårost, fetaost vitlök/chilli
  Handgjord ost på får och komjölk
  Utanför Kristvallabrunn, mellan Kalmar och Nybro, ligger Rössbo Övra Gårdsmejeri, en av fem gårdar i Sverige som mjölkar får.  På den mjölken och på grannens komjölk gör vi ost hantverksmässigt i vårt mejeri som vi byggde 2013. Vi vill göra ost som är något extra och samtidigt hålla odlingslandskapet i den småländska skogsbygden öppet. För oss är svenskt och närproducerat viktigt. Våra får är av rasen ostfriesiskt mjölkfår. Vi har strax över 100 tackor på gården. Lammen föds i mars/april och vi mjölkar tackorna mellan maj och september

  Gullaskruv delikatesser – torkat och rökt isterband
  Gullaskruvs Delikatesser producerar isterband traditionella metoder. Isterbanden innehåller enbart svenskt kött med dess olika krav på kvalitet och miljötänkande vid tillverkningen. Vid öppna SM i Mathantverk Östersund 8-10 oktober 2013, tilldelades Salsiccia fänkål, GULD! Motiveringen löd: ”En smarrig fläskkorv med en föredömlig konsistens som få lyckas med. Härliga lakritstoner. Hög kvalitet på få ingredienser. En värdig vinnare.”

  Ölands getgårdsmejeri – Lagrade Öland och Blå Öland
  Ölands getgårdsmejeri har ett fantastiskt urval av pastöriserade getostar som Lilla Geten, Blåa Öland, Lagrade Öland, Milda Öland samt färskprodukter såsom mjölk, yoghurt, kvarg mm.

  Öländska bönchips – Vårrus, Naturell och Örter
  Bönchipset föds: Många uppfinningar sker genom tillfälligheter… eller misstag, som i vårt fall. Vi bjöd kollegor på middag och ville försöka göra falafel, kikärtsbullar, av bruna bönor. Smeten blev fin och vi friterade små bollar som var väldigt snygga, men tyvärr helt oätliga. I stället för att kasta degen plattade vi ut den i omgångar, friterade och fick till slut fram ett litet ”bönchips”. Eller i alla fall förlagan till dagens bönchips. Ett ögonblick vi aldrig glömmer eftersom det var Jättegott och krispigt och vi insåg att vi just upptäckt en helt ny produkt. Efter detta följde år av utveckling och förfining av receptet, det var inte lätt att upprepa samma kvalitet som det första bönchipset hade – men det är en annan historia. Redan från början väckte bönchipsen stor uppmärksamhet bland matkunniga och projektet kunde bli verklighet sommaren 2009 då vi startade företaget Svenska Bönchips AB.

  Fredrikssons smakglädje – Marmelad och chutney
  Våra kvalitetsmarmelader tillverkas av råvaror som vi själva väljer ut. De förädlas i liten skala med hantverksmässiga metoder Vi vill sprida smakglädje och därför lägger vi ner mycket omsorg på smaksättningarna. Ett sådant exempel är vår hallon- och lakritsmarmelad. Den tillverkas av solmogna hallon och smaksätts med lakritsrot. När den möter en krämig brieost, en mild gräddost eller en dessert med mörk choklad lämnar den ingen oberörd. Med samma fokus på smakglädje kombinerar vi mogen, öländsk pumpa med skotsk whisky i vår Pumpa- och whiskymarmelad. I flera marmelader använder vi honung från våra egna biodlingar på Öland. Det noggranna urvalet av råvaror innebär att det är den äkta smaken av frukten som man upplever, jordgubbsmarmeladen smakar verkligen solmogna jordgubbar. Den äkta råvaran avslöjar sig också i marmeladernas djupa och skimrande färger. Vi är mycket noggranna med hantverket eftersom det också är en del av smakupplevelsen. I till exempel päron- och saffransmarmeladen tilltalar de finskurna bitarna av päron och de mörkröda saffranspistillerna både öga och gom.

  Ölands choklad - Bräck
  Handgjord choklad och glass av högsta kvalitet. I fabriken i Färjestaden på Öland tillverkas exklusiva, handgjorda praliner och italiensk glass (gelato och sorbet) baserade på finaste choklad och råvaror.

  Yngdens Knäcke - knäckisar
  Gunilla och Joakim Yngdén har bakat detta unika bröd sedan 1999 och flyttade sommaren 2010 in i egna ändamålsenliga lokaler i Rosenfors Indiustriområde i Borgholm. Joakim är 3:e generationen i branschen. Mormor Ebba Svensson startade Ebbas Konditori i Borgholm 1938 och 1974 köpte hon Nya Conditoriet i Borgholm. Där har föräldrarna Birgitta och Göran Yngdén verkat framgångsrikt i 33 år.