18 februari 2022

Pristagarna i fototävlingen Årets Kalmarbild 2021 är utsedda

  Den 20 februari presenterades pristagarna i tävlingen Årets Kalmarbild 2021 vid en ceremoni på Kalmar läns museum.

  Grattis säger vi till förstapristagaren Anneli Bång som hade fotograferat Centralstationen i Kalmar under översvämningen i höstas. På andra plats kom Boppe Perhamn med ett foto på Linnéuniversitetet. Tredjepriset gick till Maritha Svensson som hade fotograferat på Rackargården på Kvarnholmen i Kalmar i snöstorm.

  Samtidigt som prisutdelningen invigdes en utställning på museet med några av de inlämnade bilderna. I utställningen ingår förstapristagaren, andrapristagaren, tredjepristagaren, tre bilder med hedersomnämnande och ytterligare 14 bilder. Utställningen visas på Restaurang & Kafé Ångkvarnen till och med den 20 mars 2022.

  Tävlingen om Årets Kalmarbild 2021 avslutades den 31 december. Totalt inkom 95 bilder. Juryn sammanträdde den 7 februari 2022 och kom fram till ett resultat. Juryn bestod av 5 representanter från Kalmar läns museum och Kalmar stads hembygdsförening. De tre vinnarna belönas med ära, berömmelse och att Kalmar stads hembygdsförening köper en eller flera bilder av de tre vinnarna. Föreningen kan också köpa in andra tävlingsbidrag.

  Tack för alla bidrag som kom in!

  Bakgrund till tävlingen

  Skotte Linde, född 1922 i Kalmar, avled 2017 och i dödsannonsen kunde man läsa att de som ville hedra hans minne kunde göra det genom att skicka en gåva till Kalmar stads hembygdsförening. Skotte gjorde djupa avtryck och verkade under många år i Kalmar som fotograf, fotohandlare, skribent och revyartist. Han har givit ut ett antal böcker med personliga minnen och med egna och andras bilder som dokumenterat staden. Styrelsen i Kalmar stads hembygdsförening beslutade att de insamlade medlen ska användas till att dela ut ett stipendium/köp av bild till den eller de fotografer som bäst dokumenterat Kalmar fotografiskt under kalenderåret. Sedan några år har denna tävling arrangerats i samarbete med Kalmar läns museum.

  Läs mer om tävlingen och tidigare vinnare på Kalmar stads hembygdsförenings webbplats: