23 mars 2020

Virtuell invigning, men utställningen Fira demokratin på plats i Giraffen

På fredag var det tänkt att vi skulle haft en stor invigning i kvarteret Giraffen. Detta med anledning av att riksdagens utställning Fira demokratin nu stannar till på sin sista anhalt i länet. Men för att minska folksamlingar i dessa tider, blir det istället en virtuell invigning.

Landshövding Cecilia Schelin Seidegård och museichef Örjan Molander har spelat in sina invigningstal, som kommer att visas tillsammans med utställning på Giraffen under tiden 27 mars–13 april.

Fira demokratin är en utställning som uppmärksammar att det är 100 år sedan beslutet att införa allmän och lika rösträtt. Beslutet ses som en milstolpe i den svenska demokratins historia. Något som verkligen är värt att fira. Riksdagens utställning kommer att visas på museer runt om i landet. I Kalmar län har Länsstyrelsen och Kalmar läns museum valt att låta utställningen vandra runt till fler kommuner istället för att bara visa den i Kalmar. Utställningen har visats i Oskarshamn, Västervik, Högsby, Hultsfred, Emmaboda och nu har turen kommit till Kalmar. Där den visas på kvarteret Giraffen.

Utställningen beskriver demokratins framväxt genom de många folkrörelserna som samlade människorna, kampen utanför och innanför riksdagen, parlamentarismens genombrott till valet 1921 och kvinnornas inträde i riksdagen.

För ytterligare information
    Christina Karlberg, kommunikationschef