9 juni 2016

Visningstider för utgrävningen av Sandby borg 2016

  Varmt välkomna att besöka årets utgrävningar av Sandby borg!

  Nytt för i år är att vi erbjuder guidade visningar med tre olika inriktningar.

  Grundvisning. Under den här guidningen så berättas historien om Sandby borg och även om den arkeologiska utgrävningen som sker på platsen.

  Fördjupningsvisning. Den här guidningen är för dig som kanske redan har hört den större historian om Sandby borg eller för dig som är sugen på att gräva dig ned ännu djupare i historian om Sandby borg och det arkeologiska arbetet. Hur vet vi det vi vet? Vad betyder det vi hittar?

  Guided tour in English. Sandby borg goes international! During this guided tour you get to experience the story about Sandby borg as well as the archaeological investigations that take place at the site.

  Osteologen Clara Alfsdotter berätta mer om skelettfynden i borgen efter visningen.

  Parkering 20: - (endast kontanter) går helt till det lokala föreningslivet.

  Visningstider

  14 juni kl 10 Visning för nya besökare. Clara pratat ben.

  16 juni kl 14 Fördjupningsvisning (OBS tiden)!

  17 juni kl 14 Visning för nya besökare (OBS tiden)!

  21 juni kl 10 Visning på engelska.

  22 juni kl 10 Visning för nya besökare.

  23 juni kl 10 Fördjupningsvisning

  27 juni kl 10-15 Barndag i Sandby borg!!

  28 juni kl 10 Fördjupningsvisning

  29 juni kl 10 Visning för nya besökare. Clara pratat ben.

  Barnens Sandby borg

  Den 27/6 är alla barn och deras vuxna välkomna till den arkeologiska utgrävningen av Sandby borg på östra Öland för att hjälpa arkeologerna, Halvdan och Bodvar under dagen.

  • Arkeologerna behöver hjälp att undersöka Sandby borg! Efter en kort visning av sommarens arkeologiska utgrävning får ni själva prova på att gräva som en arkeolog och tolka fynden ni hittar i de preparerade grävlådorna i borgen. Alla barn som deltar får ett eget diplom!
  • Viktoria har hittat en mystisk karta över Sandby borg men är för feg för att fråga de andra arkeologerna om hjälp så hon behöver Din hjälp med att lösa ”mysteriet på Sandby borg”. Är du bra på kartläsande och sakletande är det här aktiviteten för dig!
  • Om du vill veta mer om Sandby borg och samtidigt hjälpa Viktoria att lista ut några arkeologiska problem så är ”Vad är det där egentligen?” något för dig. Bered dig på upptäcktsfärder och klurigheter!
  • Halvdan har fått i uppdrag av hövdingen att göra praktfulla bårder till hövdingafamiljens dräkter, men hövdingafamiljen har en alldeles för stor garderob för att han ska kunna klara av det jobbet alldeles själv och vill gärna att just Du kommer och hjälper honom!
  • Bodvar är Sandby borgs, kanske hela Ölands, bästa kämpe som har fått i uppdrag att träna upp borgens barn genom lekar för att de ska bli lika stora, starka och bäst som han själv. Vågar du anta utmaningen?

  Era vuxna kan, om de vill, vara med och delta i aktiviteterna. Annars kan ni sätta dem i gräset för att avnjuta medhavd mat och dryck eller så kan de gå en guidad tur via vår web-app via sina mobiltelefoner. En tipsrunda kommer även finnas tillgänglig under hela dagen som passar både stora och små med finfina priser!

  Det finns tyvärr ingen toalettmöjlighet ute på plats.

  (Max 20 barn per aktivitet)

  Parkering 20: - (endast kontanter).

  9.30–15.15 Tipsrunda

  10.00–10.45 Arkeologi – Mysteriet på Sandby borg – Halvdan – Bodvar

  11.00–11.45 Arkeologi – Vad är det där egentligen? – Halvdan – Bodvar

  12.30–13-15 Arkeologi – Mysteriet på Sandby borg – Halvdan – Bodvar

  13.30–14.15 Arkeologi – Vad är det där egentligen? – Halvdan – Bodvar

  14.30–15.15 Arkeologi – Mysteriet på Sandby borg – Halvdan – Bodvar