Nydelig, deilig eplekakeuke!

Nu är äppelpajveckan över för i år! Vi vill tacka alla våra gäster som har besökt oss under veckan. Det är alltid en glädje att välkomna både gamla vänner och nya ansikten, och vi har bakat hundratals pajer för att dela med er. Att se familjer återkomma år efter år värmer verkligen i hjärtat, och det är extra fint att se barn som kom hit som små nu återvända med egna familjer för att njuta av denna tradition för första gången.

År 2025 firar äppelpajveckan 24 år. Vi ser fram emot att vara tillbaka veckan efter Ölands skördefest. Välkommen då!

Om äppelpajveckan

Äppelpajveckan är en efterlängtad höjdpunkt för många, och vi kan bara instämma! Under en hel vecka varje år dukar vi upp vår traditionsenliga och hemgjorda äppelpajbuffé med ett varierat utbud av pajer med olika smaker och fyllningar. Alla pajer är omsorgsfullt bakade med svenskt smör och svenska äpplen  i vårt eget bageri. Vi serverar dem med lättvispad ekologisk grädde och vaniljsås. 

Äppelpajveckan är alltid måndag till söndag med start efter Ölands skördefest.

Årets recept 

Har du några äpplen över och vill baka något riktigt gott? Varför inte baka vårt recept på äppelpaj med citronkräm? 

Ingredienser

4-5 ekologiska svenska äpplen

Pajskal

125 gram smält avsvalnat ekologiskt svenskt smör
3 dl vetemjöl
1 dl melis
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver

Citronkräm

3 ägg
1 ½ dl strösocker
½ dl vetemjöl
Rivet skal av en citron
Saft från en ½ citron

Garnering

Florsocker

Gjør dette

  1. Sätt ugnen på 180-200 grader (beroende på ugn). Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Lägg dem på bakplåtspapper på plåt och sätt in dem i ugnen ca 10 minuter medan den värms upp.

  2. Rör ihop alla ingredienser till pajskalet och klä en form med avtagbar botten ( ca 27 cm i diameter).

  3. Ställ in i frysen en stund. Förgrädda skalet i ca 10 minuter, tills det fått lite färg.

  4. Lägg äppelklyftorna i pajskalets botten.

  5. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt mjöl och rivet citronskal tillsammans med citronsaften.

  6. Häll citronkrämen över äpplena och grädda i ca 15 minuter tills krämen stannat.

  7. Sikta över florsocker

La paien smake godt!