Beviljade medel från Tillväxtverket för ett projekt som satsar på kulturarvet inom hållbar platsutveckling och turism
Kalmar läns museum har fått beviljade medel från Tillväxtverket för att starta ett nytt projekt som ska öka kunskapen om kulturarvets roll i och betydelse för hållbar platsutveckling genom turism. Projektet ska lyfta fram kulturarvets värde, sprida goda exempel och främja en hållbar och långsiktig samverkan mellan kultur, besöksnäring och samhälle. Det syftar också till att utveckla museet som en regional mötesplats för dialog och erfarenhetsutbyte inom området.
– Det här projektet ger oss stora möjligheter att utveckla platsutveckling som metod med länets rika kulturarv som resurs. Länsmuseet har redan nu byggt upp ett nationellt nätverk inom platsutveckling och det finns ett stort intresse och behov för konkret platsutveckling utifrån kulturarvet, säger Maja Heuer, verksamhetsutvecklare på Kalmar läns museum.
Goda exempel från tidigare projekt
Det nya projektet bygger på museets tidigare framgångar med projektet ”Unika historiska Kalmar län” (2012-2023), som aktivt främjade platsutveckling genom medskapande och praktiskt tillämpade olika metoder samt genomförde konkreta testverksamheter. Projektet visade hur man kan göra verklig skillnad i regionala och lokala processer som gynnar boende, turistnäringen samt stödja kommunal utveckling och näringsliv. Museet vill nu sprida och paketera kunskap, erfarenheter och lärdomar om platsutvecklingsmetoder inom creative placemaking och utveckla strukturer för hur den skulle kunna användas mer kontinuerligt i lokala och regionala utvecklingsprocesser. Detta för att öka platsattraktiviteten och livskvaliteten för de som bor på respektive plats samt främja kulturarvsturism.
– För oss är det viktigt att ta vara på och fortsätta vårt arbete inom platsutveckling. Vi är glada över att vårt arbete har uppmärksammats nationellt och att vi nu får möjlighet att vidareutveckla det, säger Örjan Molander, museichef på Kalmar läns museum.
Museet har också etablerat ett nationellt nätverk för museer som arbetar med kreativa och kulturella branscher samt kulturarvsturism. I nätverket ingår, förutom Kalmar läns museum, Västernorrlands museum, Gotlands museum, Östergötlands museum, Västerbottens museum och Hallands kulturhistoriska museum. Detta nätverk fungerar som ett forum för en framtida regional mötesplats för platsutveckling med kulturarv som resurs.
Bergkvara används som testbädd
En viktig del av projektet är att använda Bergkvara i Torsås kommun som testbädd för att utvärdera och utveckla metoder. Här pågår redan ett utvecklingsarbete inom projektet ”Places in the making”, där Kalmar läns museum samverkar med Torsås kommun, lokala företag, föreningar och boende för att använda kulturarv och kulturmiljöer som drivkraft för att utveckla Bergkvara hamn.
Projektets aktiviteter och mål
Projektets planerade aktiviteter ska på kort sikt leda till:
- en användbar metod för hållbar platsutveckling som speciellt kommuner kan använda vid utvecklingen av kulturarvsturism på olika platser, till exempel där den manuella industrin har försvunnit
- en regional mötesplats på Kalmar läns museum för platsutveckling i Kalmar län som målgruppen kan använda som nätverk för dialog, erfarenhetsutbyte och kunskapsöverföring om hur kulturarvet kan fångas upp i arbetet med hållbar platsutveckling.
På lång sikt ska projektet:
- stimulera den långsiktiga hållbara utvecklingen av platser med kulturarvet som resurs både vad det gäller social hållbarhet och näringslivsutveckling.
- leda till att platsattraktiviteten av olika platser främjas och öka livskvaliteten för de boende, vilket långsiktigt leder till en ökad inflyttning, bland annat av barnfamiljer.
- stimulera utvecklingen av nya produkter för kulturarvsturism, bidra till att fler företag etableras på de designerade platserna, bidra till att fler företag stannar i regionen, bidra till att främja underleverantörer till besöksnäringen samt öka antalet arbetstillfällen på platserna och i regionen.
Projektet pågår från den 3 juni till den 30 oktober 2024. Det drivs av Kalmar läns museum med finansiering från Tillväxtverket.