september 2014:
Frisör slutar efter 50 år på samma salong

I femtio år har hon gett kunderna hårvård med personlig omsorg. Nu har Monica Hultqvist just lagt saxen på hyllan efter ett helt yrkesliv som frisör på salongen La Vogue i Kalmar.

– Jag har alltid tyckt att jobbet i sig har varit roligt. Men det är inte själva arbetet jag kommer att sakna, utan kunderna, säger Monica Hultqvist.

En försommardag 1964 klev hon in genom dörren för första gången. Unga fröken Carlsson, 15 år, hade fått sommarjobb som tvålflicka. Hon schamponerade kunder, satte på dem kamkragen, sopade hår och servade frisörerna. Väggarna var ljusgröna, borden vita och turkosa och kunderna placerades enskilt, i små rosa, vadderade bås.

Salongen på Larmgatan 42 B hade grundats 1939 av Lisa Liljegren, men det var Britta Gustafsson som blev Monicas chef och läromästare. Monica gick som frisörelev i fyra år innan hon avlade gesällprovet 1969. Några år senare tog hon över salongen.

– Man märker att det man lärt sig sitter i. Om en kund ringer och bokar tid för att tvätta och lägga håret, skriver jag CV i tidboken. C för schamponering och V för vattenondulering.

Flera av Monicas kunder har skött sitt hår på salongen sedan långt innan Monica själv började där. Kundkretsen, mestadels kvinnor, är trogen och lite till åren kommen. Fortfarande finns det en liten skara som regelbundet kommer för att tvätta och lägga håret.

– Kunderna är inte mina personliga vänner, men de är mina vänner. Som frisör är du inne i den privata sfären, salongen är liten och man är ofta ensam med kunden. Det inbjuder till samtal och många har kanske inte så många att prata med. Men det har alltid varit en hederssak för mig att behålla det som kunderna sagt i förtroende för mig själv.

Efter 50 år i yrket har hon sett åtskilliga trender komma och gå – och bli moderna igen.

– Tidigare fanns det en modefrisyr som alla skulle ha, oavsett om de passade i den eller inte. Nu ser man mer till helhet och personlighet, det är skönt.

Hårvård med personlig omsorg har varit hennes devis. Nu är salongen såld och två nya frisörer tar över.

– Det känns helt rätt med dem. Men jag vet inte hur det kommer att kännas när jag lämnar ifrån mig nyckeln. Min dotter sa att det kommer att kännas konstigt – hon tultade runt här när hon var liten och har tillbringat stora delar av sin uppväxt på salongen.

Samtliga föremål är gåvor till Kalmar läns museum av frisören Monica Hultqvist, Kalmar.

Maria Kanje
Producent

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004