Veckans tapet

Kalmar läns museums tapetsamling består av fler än 1100 tapeter som i ålder sträcker sig från slutet av 1500-tal fram till 1970-tal. Den äldsta är en gyllenläderstapet. Det finns även målade tapeter i olja på väv och i limfärg med tekniker såsom schablonmålning, stänkmålning och marmorering. Även stofttapeter, bårder samt hand- och maskintryckta tapeter finns representerade.

Från 2006 till 2009 pågick Access-projektet Platta föremål berättar och en stor del av tiden lades då på arbete med tapetsamlingen. Innan projektets början var samlingen inte tillgänglig. Idag är samtliga tapeter genomgångna med rengöring, beskrivning, fotografering och digital registrering samt magasinerade på ett tillfredsställande sätt.

För att göra tapetsamlingen tillgänglig för allmänheten kom museets årsbok för 2008 att handla helt om tapeter. Titeln Gyllenläder och arseniktapeter - 400 år av tapeter från Kalmar län berättar kort om innehållet. Boken bygger på det material som finns i samlingen och är rikt illustrerad med bilder på olika mönster och färger. Tillsammans med de beskrivande texterna kan boken fungera som ett uppslagsverk för alla med intresse av inredning, byggnadsvård och historia.

Under projektets gång presenterades varje vecka en ny tapet ur samlingen som veckans tapet. I arkivet nedan finns ett urval av tapetmönster tillsammans med beskrivande texter.

Ansvariga för projektet projektet var Anna Knutson och Frida Ateva.