Bötterumsmässan 2021

Även i år har byggnadsvårds-, trädgårds-, och hantverksmässan i Bötterum varit digital. I år har vi spelat in en film i Stensjö by utanför Oskarshamn med trädgårdstema med extra fokus på skötsel av äldre trädgårdar och äppelträd. Från Bötterum finns det en film om hur man lagar murstocken i gästgiveribyggnaden där du kan lära dig mer om ler- och kalkbruk. Det finns också en serie om trasmattor med historik och skötseltips.

Välkommen till Stensjö by!

Den vackra och intressanta byn Stensjö by förvaltas av Kungliga Vitterhetsakademien och ligger strax sydväst om Oskarshamn. Lyssna till trädgårdsmästare Frida Persson som berättar om hur du kan ta hand om äldre trädgårdar utifrån tänket i Stensjö by. Bland annat får du tips om skötsel av äldre äppelträd.

Restaurera din murade spis

Dea Carlsson från Långemåla Hembygdsförening presenterar Bötterums gästgiveri som är ett av Kalmar läns 136 byggnadsminnen. Byggnadsminnen är en kulturskatt som visar byggnader och miljöer från olika tidsepoker. Spisen i gästgiveriet behöver restaureras och murarna Kenth och Sarwar visar hur det går till och tipsar om material och tillvägagångssätt.

Serie om skötsel av trasmattor

Del 1: Introduktion

Del 2: Trasor, material och vävtekniker

Del 3: Att dra på väven

Del 4: Dags att börja väva!

Del 5: Tvätta i Klapphuset

Ta del av Bötterumsmässan 2020

Ta gärna del av förra årets digitala Bötterumsmässa som resulterade i flera filmer om fönsterrenovering och en pod på samma tema. Det blev också en film om gammaldags rosor från Monicas rosenträdgård i Kristvallabrunn och en film från den spännande miljön Bötterums hembygdspark. Du hittar allt detta via denna länk:

Välkomna till Bötterums Gästgiveri och hembygdsparken!

Tingshuset och gästgivargården har anor från mitten av 1700-talet. Denna film visar denna pärla i centrala Kalmar län och bjuder även in till den årliga Bötterumsmässan 2021 med fokus på byggnadsvård, trädgård och hantverk. Med bland annat Dea Carlsson för Långemåla hembygdsförening och Liselotte Jumme, enhetschef för byggnadsvård, Kalmar läns museum.

Mycket nöje!

Småländsk ostkaka!

Möt mathantverkare Elinor Wikström. Med småländsk ostkaka som en av specialiteterna visar hon hur du kan baka en ostkaka! Just denna gång befann vi oss i Bötterums tingshuskök så välkomna in.

Om ostkakan och traditionen
Enligt traditionen börjar man ta från mitten. Förr sparades kanten till pigan och drängen eller alla andra som stod längre ner i rang. Kanske beror det på att kanten inte blir lika saftig som mitten, eller på att de formar som användes förr kunde släppa ifrån sig gift och dålig smak. När det var stora kalas tog gästerna gärna med en nylagad ostkaka som present. Det blev många ostkakor, som åts och jämfördes. Att ha med den bästa ostkakan gav statuspoäng. Den skulle vara gyllenbrun, med god smak och rätt konsistens. Att få sin kopparform tömd först, det var ett gott betyg.

Denna film är en del av vår digitala satsning för Bötterumsmässan. Genom några filmer och en pod lyfter vi fram mässans tema byggnadsvård, trädgård och hantverk under sommaren och hösten 2020.

Välkommen in till Monica Björklunds rosenträdgård!

Välkommen in till Monicas under bara magiska rosenträdgård. Här lär du dig nästan allt om hur du tar hand om dina rosor och olika sorter. Mycket nöje!

Denna film är en del av vår digitala satsning för Bötterumsmässan. Genom några filmer och en pod lyfter vi fram mässans tema byggnadsvård, trädgård och hantverk under sommaren och hösten 2020.

Nedan följer en serie om hur du kan renovera dina fönster.

Välkommen att följa oss i en hel serie om hur du ska renovera dina fönster. I programserien skrapar vi rejält på karmen om vad du ska tänka på som ska renovera dina fönster, eller kanske funderar på ett fönsterbyte? Varför är fönster viktiga på en gammal byggnad och varför ska man ta hand om dem? Varför är intresset så stort för fönsterrenovering just nu? Varför älskar vi linolja, trä och kitt? Och hur kan man fira fönsterrenoveringens dag 30 maj? Detta och mycket mer visar vi i denna serie!

Mycket nöje!

Fönsterrenovering – klokt, kul och hållbart! En introduktion av Liselotte Jumme

Del 1. Fönsterrenovering – ta bort gammalt kitt och stift

Del 2. Fönsterrenovering – Hur du tar bort gammal färg

Del 3. Fönsterrenovering – Beslagen och lagningar av trä

Del 4. Fönsterrenovering – hur man skär och stiftar glas

Del 5. Fönsterrenovering – bästa tipsen för kittning

Del 6. Fönsterrenovering – målning!

Del 7. Fönsterrenovering – fönstrets delar

Podcast! Fönsterrenovering – klokt, kul och hållbart!

I programmet skrapar vi rejält på karmen om vad du ska tänka på som ska renovera dina fönster, eller kanske funderar på ett fönsterbyte? Varför är fönster viktiga på en gammal byggnad och varför ska man ta hand om dem? Varför är intresset så stort för fönsterrenovering just nu? Varför älskar vi linolja, trä och kitt? Och hur kan man fira fönsterrenoveringens dag 30 maj? Detta och mycket mer berättar vi om i detta poddavsnitt!

Medverkar gör Adam Norman, programledare, Liselotte Jumme, byggnadsantikvarie för Kalmar läns museum samt Krister Tauber, fönsterhantverkare med firman Utmarkens fönsterrenovering i Orrefors. Inspelning och produktion av Andreas Juhl

Mycket nöje!

#fönsterrenovering #fönsterrenoveringensdag #byggnadsvård #liselottejumme #linoljekitt #linolja #fönsterbåge

Bötterumsmässan har gått av stapeln 2016- 2019 vid den gamla gästgivargården i Bötterum utanför Högsby. Digitala satsningar har fått ersätta fysisk mässa 2020 och 2021 Mässan är ett samarbete mellan Kalmar läns museum, Kalmar hembygdsförbund, Långemåla hembygdsförening och Länsstyrelsen i Kalmar län. Finansierat genom ideella insatser och bidrag från länsstyrelsen.