Upptäck vrak utanför Ölands kust med ljudberättelser och karta

Vad hände egentligen Hudiksvall-ångaren Ariel som sjönk utanför Ölands södra udde? Vad innebar den så kallade ”Utbåtsmassakern”? Och vilken betydelse har Östersjön haft som länk för människors utbyte av varor och idéer?

Nu finns 8 historiska berättelser, så kallade storyspots, om vrak som finns på Östersjöns botten utanför södra Ölands kust. Många har fallit i historiens glömska, men nu väcker vi spännande öden till liv igen!

I samband med platsutvecklingsprocessen som projektet genomför i Mörbylånga kommun har Gräsgårds hamnförening, företaget Drottning Öda samt företaget Ulf Kyrling och Erik Bjurström bildat en grupp för att utveckla södra Ölands kustlandskap med fokus på vrakens kulturarv. Tillsammans med projektet har de tagit fram en upplevelsekarta med åtta vrak och berättelserna kring dessa. De flesta ljudberättelserna är mellan 1-3 minuter långa och finns att lyssna på via appen Storyspot. Besökaren kan välja att åka till södra Ölands kust och lyssna berättelserna på plats, vissa av vraken har minnesstenar på land, eller från soffan.

Hur gör jag för att lyssna? 

Berättelserna är inspelade och finns att lyssna på via appen Storyspot eller Storyspots webbplats. Appen Storyspot finns att ladda ned kostnadsfritt via App Store eller Google Play. När du har laddat ner appen kan du söka upp berättelserna via en karta. Om du skannar QR-koden på kartan (se ovan) kommer du direkt till berättelsen.

Om Storyspot

Storyspot är en digital tjänst för att spela in, dela med sig av och lyssna på muntliga berättelser om platser. Sporthändelser, kultur, historia, arkitektur, övernaturligt och personliga upplevelser får alla plats i appen Storyspot och skapar tillsammans en mångfald av berättelser där lyssnaren själv väljer vad den tycker är intressant. I dagsläget finns tusentals storyspots att lyssna på runt om i Sverige, och i övriga världen. 

Upptäck vraken på karta

Se vrakens ungefärliga positioner med hjälp av en karta. 

Skanna QR-koderna på kartan för att komma direkt till ljudberättelsen. 

Se vrakkartan (pdf, nytt fönster)

Vilka historier kan jag lyssna på?

Projektet har tagit fram 9 berättelser, storyspots.

På hösten 1852 låg fartyget för ankar utanför dåvarande Reval (Tallin). I svår vind drev fartyget upp på grund, men lossnade och måste tydligen ha drivit i 240 sjömil till Öland. Det ryska transportfartyget var lastat med lyxvaror från Frankrike.

En dykare simmar ner till fartyget Tver

Den engelska lastångaren var på väg till Sankt Petersberg men försvann spårlöst i södra Östersjön. 113 år senare upptäckte en fiskare vraket nordost om Gräsgård.

Fartyget Emmy Haase sett från sidan.Dykare på väg ner till vraket Emmy Haase

12 sjömil rakt söder om Ölands södra udde ligger vraket av Hudiksvall-ångaren Ariel.

Svartvitt fotografi av Hudiksvall-ångaren Ariel

Hör hur den engelska ubåten E19 lyckades förstöra fem tyska ångare på samma dag utan att någon människa skadats.

Dykarbild på ratten Valter Leonard

På nyårsdagen 1920 siktade man från Segerstads fyr ett par masttoppar som stack upp ur vattnet cirka 6 sjömil utanför land. Vad var det för fartyg de hade hittat?

År 1941 gick de tre tyska fartyg in i en svensk minering och sjönk. En minnessten över de tyska fartygen finns söder om Össby.

Ett minnesmonument

Vid en minupptagning exploderade och sjönk trålaren utanför Gräsgårds hamn. I Gräsgårdshamn finns det en minnessten för de tio personer som omkom.

Ada Gorthon var på väg från Luleå till Rotterdam när en torped från den sovjetiska utbåten SC 317 träffade skrovet. Det tungt lastade fartyget sjönk på 30 sekunder på 30 meters djup!

En minnessten över S/S Ada Gorthon finns i Bläsinge hamn.

Under årtusenden har Östersjön varit och förblir en förenande länk för människors utbyte av varor och idéer. Fynden av vrak i Östersjöns djup är dramatiska och konkreta exempel på den geopolitiska utvecklingen och motsättningarna mellan flera stater i ett för världens unika gränshav.