Rugstorparn
Välkommen till en mindre utställning som hyllar konstnären Helge Ruglands enastående träsniderier! Följ med…
Läs merJenny Nyström är känd som illustratören till den styrande och ställande tomten i Viktor Rydbergs berättelse om Lille Viggs äfventyr på julafton. Hon gav även ett ansikte till den snälle julklappsutdelande tomten som dyker upp i olika tidskrifter i Sverige från 1880-talet och fram till sin död. Hon var hon mycket produktiv som illustratör och det finns tusentals bilder som hon har målat.
Den permanenta utställningen om Jenny Nyström, här på Kalmar läns museum, skildrar hennes konstnärsliv och belyser hennes mångsidighet inom områden som akademiskt måleri, porträttkonst, samt illustrationer för böcker, reportage, kort och tidningar.
Jenny Nyström föddes i Kalmar år 1854. Trots att hon är mest är känd för att ha introducerat den svenska tomten genom sina illustrationer, omfattade hennes konstnärliga talang betydligt mer än då. Över sin långa karriär skapade hon otaliga verk som nu finns på museer. Hon har gjort illustrationer till frimärken och har även fått gator uppkallade efter sig.
Jenny visade tidigt en talang för att rita och började på konstskola redan som tonåring. Några år senare fick hon plats på Konstakademin och flyttade till Stockholm. Där vann Jenny Nyström, som första kvinna någonsin, Konstakademins pristävling. Det gav henne ett stipendium så att hon kunde fortsätta sina konststudier i Paris (Académie Colarossi och Académie Julia). Där fick hon bland annat ställa ut på den mycket prestigefyllda Parissalongen.
Parallellt med studierna, som fokuserade på klassiskt måleri, började Jenny Nyström försörja sig genom olika illustrationsuppdrag. Det stora genombrottet kom 1881 med Viktor Rydbergs Tomten. Efter det tog karriären fart och hon gjorde illustrationer till bland annat barnböcker, vykort och tidningar. Redan 1910 gjorde Jenny Nyström för första, men inte sista, gången julmärken åt Svenska Nationalförsamlingen mot Tuberkulos (som Hjärt-Lungfonden hette på den tiden). Försäljningen av hennes julmärken har över tid bidragit med mycket pengar till kampen mot bland annat tuberkulos. Denna sjukdom hade både drabbat Jenny Nyströms make hårt och lett till hennes systers alltför tidiga bortgång.
Hon var en välutbildad yrkeskvinna i en tid, när det ansågs att kvinnans främsta uppgift var att sköta hem och familj. Det hade hon också. Hon gifte sig den 24 maj 1887 med Daniel Stoopendaal (1853-1927). De fick sonen Curt, som föddes den 25 juni 1893 i Stockholm och dog den 27 juli 1965 i samma stad. Jenny levde i och med sin tid. För att hon skulle kunna koncentrera sig på måleriet hade hon hjälp i hemmet av moderns kusin, Karin (eller Carin) Johansdotter, född 1839 i Kristvalla socken i Kalmar län och död i Stockholm 1932. Hon kom till familjen Nyström i Kalmar, redan när Jenny var barn. Hon följde med dem 1863, när de flyttade till Göteborg. När Jenny själv bildade familj kom Karin till henne i Stockholm och hjälpte till med skötseln av sonen Curt, när han var barn. ”Mamma har inte tid, hon får inte störas hur som helst”, har Curt berättat.
Jenny Nyström arbetade vidare, inte minst med att måla tomtar, ända till sin död vid 91 års ålder. när hon gick bort 1946 var hon en rikskändis, men idag kan hon nog betraktas som en nationalklenod.
Jenny Nyström skildrar barnens värld med värme och inlevelse och hon trodde själv, ”att det berodde på att hon alltid älskat barn och att hon hela livet mindes sin lyckliga barndom i den idylliska staden Kalmar. ”Jenny Nyström ville ge barn och vuxna en glimt av det fagra landet östan om sol och västan om måne, som hennes mamma berättade om i de sagor Jenny fick höra under barndomsåren i Kalmar. Det lyckades hon med. När Jenny fyllde år berättas det om att hon fick säckvis med post från barn som ville uppvakta den snälla tanten på hennes födelsedag.
Bilder från Jenny Nyströms liv finns i våra samlingar.
Se bilder i vår samlingsdatabas (digitaltmuseum.se, nytt fönster)
Köp produkter om Jenny Nyström i museibutiken eller webbshopen