Profilutställning

Jenny Nyström

Jenny Nyström är känd som illustratören till den styrande och ställande tomten i Viktor Rydbergs berättelse om Lille Viggs äfventyr på julafton. Hon gav även ett ansikte till den snälle julklappsutdelande tomten som dyker upp i olika tidskrifter i Sverige från 1880-talet och fram till sin död. Hon var hon mycket produktiv som illustratör och det finns tusentals bilder som hon har målat.

Den permanenta utställningen om Jenny Nyström visar hennes konstnärsliv. Den lyfter fram hennes mångsidighet rörande akademiskt måleri, porträtt, bok-, reportage-, kort- och tidningsillustrationer.

Om Jenny Nyström och hennes konst

Hon hade en gedigen akademisk utbildning både från Konstakademien i Stockholm och från Académie Colarossi och Académie Julian i Paris.

Jenny Nyström skildrar barnens värld med värme och inlevelse och hon trodde själv, ”att det berodde på att hon alltid älskat barn och att hon hela livet mindes sin lyckliga barndom i den idylliska staden Kalmar.”

Hon var en välutbildad yrkeskvinna i en tid, när det ansågs att kvinnans främsta uppgift var att sköta hem och familj. Det hade hon också. Hon gifte sig den 24 maj 1887 med med.kand. Daniel Stoopendaal (1853-1927). De fick sonen Curt, som föddes den 25 juni 1893 i Stockholm och dog den 27 juli 1965 i samma stad. Jenny levde i och med sin tid. För att hon skulle kunna koncentrera sig på måleriet hade hon hjälp i hemmet av moderns kusin, Karin (eller Carin) Johansdotter, född 1839 i Kristvalla socken i Kalmar län och död i Stockholm 1932. Hon kom till familjen Nyström i Kalmar, redan när Jenny var barn. Hon följde med dem 1863, när de flyttade till Göteborg. När Jenny själv bildade familj kom Karin till henne i Stockholm och hjälpte till med skötseln av sonen Curt, när han var barn. ”Mamma har inte tid, hon får inte störas hur som helst”, har Curt berättat.

Jenny Nyström ville ge barn och vuxna en glimt av det fagra landet östan om sol och västan om måne, som hennes mamma berättade om i de sagor Jenny fick höra under barndomsåren i Kalmar. Det lyckades hon med. När Jenny fyllde år berättas det om att hon fick säckvis med post från barn som ville uppvakta den snälla tanten på hennes födelsedag.

Köp produkter om Jenny Nyström i museibutiken eller webbshopen

Stadsvandring på egen hand: Vandra i Jenny Nyströms Kalmar