Tillfällig utställning

Mystik, mönster och mästare i trä

I utställningen får du upptäcka vackert utsmyckade fällbord från 1700-talet. Under slutet av århundradet användes borden vid te- och kaffestunder på prästgårdar, herrgårdar och slott runtom i Sverige och blev en symbol för både praktisk funktion och estetisk elegans. När de inte användes stod de stolt på högkant, som dekorativa detaljer i rummet.

En återupptäckt mästare

I centrum står möbelsnickaren Carl Fredrik Tunnander, verksam i Kalmar och Mönsterås mellan 1770 och 1792. Tunnander var en skicklig hantverkare vars arbete kännetecknas av minutiöst utförda intarsiamönster i exklusiva träslag såsom alrot, valnöt och plommonträ. Liksom många andra möbelsnickare föll han i glömska, men återupptäcktes på 1930-talet, och hans verk ger idag en unik inblick i 1700-talets möbelkonst.

En möbelhistorisk gåta

I utställningen står fyra osignerade fällbord från museets samlingar som saknar signering. Kan de ha tillverkats av Tunnander? Ett femte bord, inlånat från en privat samling, visas i utställningen och ger en ytterligare dimension till undersökningen av dessa möblers ursprung.

Genom omfattande detektivarbete har museets antikvarie Richard Edlund identifierat detaljer som kan koppla dessa bord till Tunnanders verkstad. Ett av dem bär dessutom spår av Per Lilliehorn, adelsman och ägare till Kråkerums herrgård i Mönsterås, vilket öppnar för vidare tolkningar kring bordens historia och bruk.

Signerade föremål och nya ledtrådar

I utställningen visas även två föremål som med säkerhet är tillverkade av Tunnander – en miniatyrbyrå och en tobaksdosa, båda märkta med initialerna CFT och en hallstämpel. Dessa föremål, inlånade från privatpersoner, ger viktiga ledtrådar i jakten på att fastställa om även de osignerade borden kommer från Tunnanders verkstad.

Upptäck hantverket, historien och stilidealen

I denna utställning får du en unik möjlighet att på nära håll se och jämföra möblernas detaljerade hantverk. Deras dekorativa inslag speglar 1700-talets arkitektur och formspråk, där du kan känna igen influenser från Kalmar domkyrka, kungliga emblem och tidens stilideal.

Vill du fördjupa dig i historien och forskningen bakom dessa möbler? Under ditt besök kan du ta del av en broschyr som guidar dig genom utställningen.

Utställningsperiod

Utställningen visas från 18 september 2024 till 31 augusti 2025