Nytt projekt sätter Bergkvara på kartan för framtidens småsamhällen

Bergkvara, en plats längs Kalmarsund med unika miljöer och en rik historia, står inför en spännande förändring. Nu startar projektet ”Places in the Making – Framtidens gestaltade småsamhällen” med målet att omvandla Bergkvara hamn de kommande tre åren. Det är ett initiativ som vi leder och som engagerar Torsås kommun, företag, föreningar och boende i Bergkvara. Projektet finansieras av Statens kulturråd samt med medel som Torsås kommun har avsatt för att kunna arbeta med hamnens fysiska utformning. 

Den första fasen av projektet innebär en nulägesanalys följt av en omfattande platsanalys där Bergkvarabor, företag, antikvarier, arkitekter, konstnärer, föreningslivet, barn och unga tillsammans med Torsås kommun deltar. Mellan 2024 och 2026 kommer vi att samarbeta för att utveckla Bergkvara hamn baserat på platsanalysen och gemenskapens visioner och behov. 

En central aspekt av projektet är det tvärsektoriella samarbetet mellan olika aktörer med varierande roller och befogenheter, men med ett gemensam målsättning att främja landsbygdens utveckling. Ett av projektets mål är att förbättra beslutsfattandet och öka medborgardeltagandet i regionala och lokala utvecklingsprocesser som berör offentliga livsmiljöer. Projektet utgår från den gestaltade livsmiljön, där arkitektur, form, design, konst och kulturarv samverkar för att forma samhället med hänsyn till människans möjligheter, behov och önskemål på ett sätt som är långsiktigt hållbart både nu och i framtiden.  

Forskning inom arkeologi och samarbetet mellan Kalmar läns museum och Linnéuniversitetet är också en viktig del av projektet. Doktoranden Ulrika Söderströms forskning fokuserar på hur bevarandet av vårt kulturarv kan integreras i stadsplaneringen för att främja en hållbar stadsutveckling, med fokus på att inkludera invånarna och skapa attraktiva miljöer. 

Genom detta projekt får Kalmar läns museum möjlighet att utveckla innovativa metoder för att bevara och vårda kulturarvet, särskilt inom byggnadsvård och arkeologi. Detta kommer i förlängningen att stärka samhällets engagemang i det regionala och lokala kulturarvsarbetet och bidra till samhällsutvecklingen.

Projektet syftar inte bara till att förändra Bergkvara hamn. Det handlar även om att skapa en inkluderande och attraktiv destination för både boende och besökare. Projektet för det även möjligt att utveckla nya synsätt och metoder som kan stimulera hållbar utveckling inte bara i Bergkvara, utan i hela regionen.

Genom projektets fokus på samarbete och gemensamt skapande mellan kommunal planering, konst, kulturarv, turism och invånare, passar projektet väl in i Kalmar läns regionala kulturplan ”Kultur att växa i”, som betonar kulturens roll för delaktighet och hållbar samhällsplanering. Det är också i linje med Region Kalmars nya strategi för kulturella och kreativa branscher, där projektet bidrar till att stärka och utveckla dessa sektorer i regionen.

Läs mer om projektet Places in the Making