Arkiv och bibliotek

Kalmar läns museums arkiv och bibliotek är en fantastisk källa till kunskap och inspiration för dig som vill utforska Kalmar läns historia. Arkivet och biblioteket arkivet erbjuder ett rikt utbud av böcker, artiklar, tidskrifter, kartor och fotografier. Hit kan du komma för att ta reda på mer om ditt hus, titta på fotografier, läsa tidskrifter eller forska.

Arkivet och biblioteket är av största betydelse för museets uppdrag att förmedla kunskap om Kalmar läns kulturarv. Det är här vi söker och hittar material i samband med till exempel föreläsningar, visningar, dokumentationer och inventeringar.

Arkiv

Topografiska arkivet

Det topografiska arkivet innehåller handlingar om länets byggnads- och kulturhistoria. I denna samling finns en rik bildskatt med ca 250 000 positiva fotografikopior.

Klipparkiv

I klipparkivet finns utdrag och artiklar ur länets tidningar arkiverade på personhistoria, topografi och olika ämnen sedan lång tid tillbaka.

Bibliotek

Vårt bibliotek på Kalmar läns museum i Kalmar innehåller litteratur främst från 1900-talet och framåt och bibliotekskatalogen omfattar cirka 50 000 böcker och artiklar. Här finns speciallitteratur om arkeologi, etnologi, konsthantverk, arkitektur, sjöfart och topografi samt andra ämnen som på något sätt handlar om just Kalmar län och knyter an till Kalmar läns museums verksamhet.

Biblioteket är ett referensbibliotek vilket betyder att du tyvärr inte kan låna hem böcker. Däremot är du varmt välkommen att boka tid för personligt besök på museet för att ta del av den litteratur som finns.

Besök vårt arkiv och bibliotek på Kalmar läns museum

Forskare, studerande och andra intresserade är välkomna att kontakta oss för att boka ett besök. 

Sök på egen hand

Sök i Kalmar läns museums bibliotekskatalog (nytt fönster)

Sök bilder och fotografi i Digitalt museum (nytt fönster)