Ljuvliga, härliga äppelpajvecka!
Äppelpajveckan är en efterlängtad höjdpunkt för många, och vi kan bara instämma! Under en hel vecka dukar vi upp vår traditionsenliga och hemgjorda äppelpajbuffé med ett varierat utbud av pajer med olika smaker och fyllningar.
Alla pajer är omsorgsfullt bakade med svenskt smör och svenska äpplen från Ölandsfrukt i vårt eget bageri. Vi serverar dem med lättvispad ekologisk grädde och vaniljsås. Ät så mycket du orkar eller välj en noga utvalt bit och låt dig väl smaka.
Mer äpplen på menyn! Att det är äppelpaj märks även i vår lunchmeny som kommer vara fullsmockad av äpplen på olika vis.
År 2024 firar Äppelpajveckan 23 år!
Tid och pris
Äppelpajveckan närmar sig! Från måndag den 30 september till söndag den 6 oktober har du chansen att njuta av denna smakfulla tradition.
Äppelpajbuffén serveras varje dag mellan kl. 11:00 och 15:30, med förlängd tid till kl. 18:00 på onsdagen.
- Buffé, inklusive kaffe eller te: 149 kr
- En bit paj: 60 kr
- En bit paj efter lunchen: 45 kr
Årets nyhet
Årets nyhet är Signekakan! Den har en rik historia som knyter an till Krusenstiernska gårdens 150-årsjubileum i år.
Årets recept
Har du några äpplen över och vill baka något riktigt gott? Varför inte testa vårt recept på äppelpaj med citronkräm? Här delar vi med oss av årets recept!
Ingredienser
4-5 ekologiska svenska äpplen
Pajskal
125 gram smält avsvalnat ekologiskt svenskt smör
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
Citronkräm
3 ägg
1 ½ dl strösocker
½ dl vetemjöl
Rivet skal av en citron
Saft från en ½ citron
Garnering
Florsocker
Gör så här
-
Sätt ugnen på 180-200 grader (beroende på ugn). Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Lägg dem på bakplåtspapper på plåt och sätt in dem i ugnen ca 10 minuter medan den värms upp.
-
Rör ihop alla ingredienser till pajskalet och klä en form med avtagbar botten ( ca 27 cm i diameter).
-
Ställ in i frysen en stund. Förgrädda skalet i ca 10 minuter, tills det fått lite färg.
-
Lägg äppelklyftorna i pajskalets botten.
-
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt mjöl och rivet citronskal tillsammans med citronsaften.
-
Häll citronkrämen över äpplena och grädda i ca 15 minuter tills krämen stannat.
- Sikta över florsocker
Låt pajen väl smaka!