Ljuvliga, härliga äppelpajvecka!

Kom och njut av vår traditionsenliga och otroligt goda äppelpajbuffé som vi dukar under en vecka upp varje höst. På bordet står det alltid ett varierat utbud av olika pajer med olika smaker och fyllningar som alla är bakade med svenskt smör och svenska äpplen. Vi bakar såklart allt i vårt eget bageri och serverar pajerna med lättvispad ekologisk grädde och vaniljsås. Ät så mycket du orkar och låt dig väl smaka!

Nästa äppelpajvecka

Äppelpajveckan har varit för det här året men vi hälsar dig välkommen till oss den 2 till 8 oktober 2023. Vi återkommer med mer informationen efter sommaren. 

Recept på lyxig äppelpaj 

Har du några äpplen över och inte kan få nog av äppelpaj? Varför inte baka en lyxig äppelkaka? 

Ingredienser

Pajdeg
3 dl vetemjöl (180 g)
3/4 dl florsocker
2 äggulor
100 g smör
1 msk mjölk

Fyllning 1
4 äpplen, t ex Aroma eller Gravensteiner
1 dl strösocker
1/2 dl vatten
1 vaniljstång
2 msk Calvados
50 g smör

Fyllning 2
4 äpplen, t ex Ingrid Marie eller Gravensteiner
2 msk smält smör
3 msk strösocker
2 krm mald kanel

Gör så här

  1. Blanda samman alla ingredienserna till pajdegen i matberedare och kör till en deg. Tryck ut degen i en låg pajform (27 cm) med löstagbar kant. Ställ kallt. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Fyllning 1: Skala och kärna ur äpplena. Tärna dem och lägg dem tillsammans med socker och vatten i en kastrull. Snitta vaniljstången på längden och lägg i den. Koka på svag värme till äppelmos ca 5 min. Ta upp vaniljstången och skrapa ur fröna och tillsätt dem. Rör ned Calvados och smör. Mixa eventuellt med mixerstav.
  3. Tryck folie runt kanten så att degen inte glider ner under gräddningen. Nagga pajskalet med gaffel, förgrädda i mitten av ugnen ca 12 min. Bred ut moset i den förgräddade pajformen.
  4. Fyllning 2: Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Lägg dem i ett fint mönster över hela pajen. Pensla med smält smör och strö över socker och kanel.
  5. Grädda pajen ca 30 min i mitten av ugnen tills den får fin färg. Servera med vaniljsås eller glass.

Låt pajen väl smaka!

Källa: Allt om mat

Lyxig äppelkaka