Beställ bilder

Du är välkommen att beställa kopior av de flesta bilderna ur museets fotosamlingar för privat bruk, forskning och publicering. Bilder hittar du i vår digitala databas (Digitalt museum) där du också gör din beställning. Tyvärr kan inte alla bilder säljas då en del av fotografierna har annan rättighetsinnehavare än museet. Vi kan dock förmedla kontakt med rättighetsinnehavaren.

Du köper endast rätten att använda bilden i ett bestämt sammanhang som du och museet är överens om. För varje ytterligare tillfälle bilden ska användas behöver du ansöka om tillstånd.

Bilderna levereras digitalt. Du får en digital fil som håller för tryck i A4. Kontakta oss så kan vi hjälpa till att skanna om för större format.

Hittar du inte det du söker eller behöver hjälp? Kontakta oss med dina frågor och önskemål.

Villkor för användning

En del av våra bilder är fria att använda. Detta ser du genom att de är möjliga att ladda ner direkt. Av tekniska skäl håller dock de som finns på webben sällan för utskrift eller publicering. Kontakta oss för att få en högupplöst fil. Även om denna inte är skyddad av upphovsrätt tar vi ut en avgift motsvarande 15 arbetsminuter i framtagningsavgift. Då ingår även grundläggande retusch.

Många bilder i Kalmar läns museums samlingar är dock skyddade av upphovsrättslagen. I de allra flesta fall har Kalmar läns museum upphovsrätten, men inte alltid. Då avgör tjänstemän i huset om bilden kan säljas. I vissa fall kan det vara upphovspersonen eller dennes arvingar som äger rättigheterna. I dessa fall är det du som köpare som måste skaffa nödvändiga tillstånd för att använda bilden. Vi kan dock förmedla kontakt.

När du använder en bild ska du alltid ange fotografens och museets namn.

När du har köpt en bildkopia är det helt och hållet ditt ansvar som köpare att följa dessa lagar:

  • Lag om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk (1960:729; 2005:359; 2005:360).
  • Personuppgiftslagen (1998:204, 2006:398).
  • Lag om namn och bild i reklam (1978:800).

Prislista

Priset för en bild varierar beroende på hur du vill använda den.

Prisexempel för privatperson: 300 kr per bild inklusive moms.

Fri bild för juridisk person: 240 kr plus moms.

För upphovsrättsskyddade bilder varierar kostnaden efter användning mellan 800 – 12 000 kr. I detta ingår då retusch.

Kontakta oss för pris på din order!