Projekt för hållbar platsutveckling genom kulturarvsturism

Med stöd från Tillväxtverket har Kalmar läns museum startat ett projekt för att lyfta fram kulturarvets betydelse i hållbar platsutveckling och turism. Projektet ska öka medvetenheten om kulturarvets värde, sprida goda exempel och främja en långsiktig samverkan mellan kultursektorn, besöksnäringen och samhället. Ett av målen är att etablera museet som en regional mötesplats för dialog och erfarenhetsutbyte inom hållbar platsutveckling.

Syfte och mål

Projektet syftar till att sprida kunskap och metoder inom creative placemaking och att bygga strukturer för kontinuerlig tillämpning i regionala och lokala utvecklingsprocesser. Målet är att stärka platsattraktiviteten och förbättra livskvaliteten för de boende samt att främja kulturarvsturism genom utveckling av nya produkter och tjänster kopplade till kulturarvet.

Projektet ska även skapa en regional mötesplats på Kalmar läns museum för dialog och utbyte kring kulturarvets roll i platsutveckling.

Bergkvara som testbädd

Som en central del av projektet används Bergkvara i Torsås kommun som testmiljö för att utveckla och utvärdera nya metoder. Här pågår redan utvecklingsarbetet ”Places in the Making” där museet, tillsammans med Torsås kommun, lokala företag, föreningar och boende, arbetar för att stärka Bergkvara hamn med kulturarvet som drivkraft. Inom detta projekt skapas också en regional mötesplats för kunskapsöverföring och dialog om kulturarvets roll i hållbar platsutveckling.

Aktiviteter och mål

Projektet ska på kort sikt leda till:

  • En användbar metod för hållbar platsutveckling, särskilt för kommuner inom kulturarvsturism och områden där industriell verksamhet har avvecklats.
  • En regional mötesplats på Kalmar läns museum för nätverksbyggande och erfarenhetsutbyte om hållbar platsutveckling.

På längre sikt förväntas projektet:

  • Stödja den hållbara utvecklingen av platser där kulturarvet är en resurs, både för social och ekonomisk hållbarhet.
  • Höja livskvaliteten för boende och öka attraktiviteten för inflyttning.
  • Främja utvecklingen av nya produkter för kulturarvsturism och öka antalet företagsetableringar och arbetstillfällen inom besöksnäringen i regionen.

Inspiration från tidigare projekt

Detta projekt bygger vidare på erfarenheterna från ”Unika historiska Kalmar län” (2012–2023), som framgångsrikt främjade platsutveckling genom medskapande och kreativa metoder. Museet arbetar nu för att sprida dessa lärdomar och etablera strukturer för kontinuerlig användning i lokala och regionala utvecklingsprocesser.

Nationellt nätverk för platsutveckling

Kalmar läns museum har även startat ett nationellt nätverk för museer, inklusive samarbetspartners som Västernorrlands, Gotlands och Hallands kulturhistoriska museum, för att främja kulturarvsturism och kreativa näringar. Detta nätverk fungerar som en plattform för kunskapsutbyte och stödjer en framtida regional mötesplats för platsutveckling med fokus på kulturarvet.

Projektperiod

Projektet pågår från den 3 juni till den 30 oktober 2024.

Projektägare

Kalmar läns museum 

Finansiär

Tillväxtverket