Fönsterrenovering

Fönster är inte bara en viktig del av ett hus estetiskt sett, de spelar också en avgörande roll för husets energieffektivitet och karaktär. Här hittar du olika aspekter av fönsterrenovering, från praktiska tips och resurser till miljömässiga och ekonomiska fördelar som kommer att hjälpa dig att förstå betydelsen av att vårda och renovera dina fönster. Oavsett om du är en erfaren hantverkare eller nybörjare inom renovering, finns det något här för alla. Utforska våra artiklar, guider och videor för att lära dig mer om hur du kan ta hand om dina fönster på bästa sätt och få ut det mesta av din fönsterrenovering.

Fönsterrenoveringens dag

Den nationella temadagen Fönsterrenoveringens dag firas den 30 maj varje år. Syftet är att sprida kunskap om de miljömässiga, ekonomiska, estetiska och hållbara fördelarna med att vårda sina fönster. Initiativet drivs av Sveriges Länsmuseer, Svenska byggnadsvårdsföreningen och Riksantikvarieämbetet. 

På Fönsterrenoveringens dags webbplats kan du hitta allt du behöver veta om dagen och dess syften. Där kan du också ta del av olika resurser för att motivera och inspirera andra att vårda sina fönster.

Besök Fönsterrenoveringens dags webbplats (nytt fönster)

Tio skäl till att renovera fönster

Inom ramen för temadagen Fönsterrenoveringens dag har Svenska byggnadsvårdsföreningen, Riksantikvarieämbetet och Länsmuseerna samarbetsråd tagit fram tio tydliga argument för fönsterrenovering. Dessa budord kan vara till hjälp när du vill övertyga bostadsrättsföreningen, motivera din partner eller bara sprida kunskapen vidare. 

Ladda ned budorden (pdf, nytt fönster)

Framtidens fönster, renovera och spara energi

Temadagen Fönsterrenoveringens dag har även resulterat i skriften ’Framtidens fönster’. Där kan du få praktiska tips inför fönsterrenoveringen och läsa om helhetsperspektivet, fallgropar, U-värden, virkeskvalitet, fönsterglas, isolering och energieffektivisering.

Ladda ned broschyren Framtidens Fönster (pdf, nytt fönster)

Podd och filmer om fönsterrenovering 

Välkommen att ta del av en podcast och filmer vi har tagit fram om fönsterrenovering. Vi tar upp viktiga frågor som vad du bör tänka på vid renovering eller byte av fönster, varför fönster är så viktiga för äldre byggnader och varför intresset för fönsterrenovering är så stort just nu. Vi utforskar även ämnen som användningen av linolja, trä och kitt i renoveringsprocessen.