Pluggar du? Upptäck dina möjligheter hos oss
Hos oss finns det många möjligheter för dig som vill lära känna vår verksamhet. Vi kan vara en värdefull resurs för dina studier, praktik och framtida karriär. Hos oss kan du också hitta material till skolarbeten och forskningsprojekt. En praktikplats hos oss ger dig också insikt i yrkeslivet och värdefull erfarenhet. Upptäck dina möjligheter och låt dig inspireras av berättelser från studenter som gjort praktik hos oss.
Din väg in i museibranschen
Museisektorn erbjuder en mängd spännande möjligheter för dig som är intresserad av historia, kultur och samhällsutveckling. Oavsett om du satsar på akademiska studier eller en mer praktisk utbildning, finns det många vägar in i museivärlden.
Gör din praktik hos oss
Är nyfiken på att göra praktik eller studentarbeten hos oss? Vi tar gärna emot din intresseanmälan! Skicka ett mejl till hr@kalmarlansmuseum.se och berätta lite om dig själv och vilken typ av praktik du är intresserad av.
Kunskap och inspiration för dina studier
Vill fördjupa dig i historia och kulturarv? Hos oss hittar du ett brett utbud av resurser som hjälper dig i dina studier och forskningsprojekt.
Rapporter inom byggnadsvård och arkeologi
Vill du utforska kulturhistoriska miljöer och arkeologiska fynd? Som en del av vårt arbete tar vi fram arkeologiska och byggnadsantikvariska rapporter som dokumenterar allt från restaurering av kulturhistoriska byggnader och bevarande av kulturmiljöer till arkeologiska undersökningar av boplatser, gravfält och fornlämningar.
Lyssna och lär
Våra poddar tar upp aktuella frågor inom kulturarv och låter dig möta experter, forskare och berättare. Perfekt att lyssna på när du vill inspireras eller fördjupa dina kunskaper.
Arkiv och bibliotek
Vårt arkiv och bibliotek finns böcker, artiklar, tidskrifter, kartor och fotografier som du kan använda som källor i uppsatser och forskningsprojekt. Det är öppet efter överenskommelse, och vi hjälper dig gärna att hitta rätt material samt ger vägledning om hur du bäst kan använda det.
Läs mer om biblioteket och arkivet
Sök i Kalmar läns museums bibliotekskatalog
Museets samlingar
I museets samlingar finns cirka en miljon föremål som ger möjlighet till berättelser, fakta, kunskap och upplevelser om människors liv, villkor, samhällen, erfarenheter ur olika perspektiv. Föremålen sträcker sig från äldre stenålder till modern tid. I våra digitala samlingar du själv bläddra, söka och titta på cirka 100 000 objekt.
Tre studenters berättelser
Här har vi samlat tre berättelser från studenter som genomfört sin praktik hos oss. Studenterna delar med sig av sina erfarenheter och reflektioner kring praktiken, vad de tagit med sig från tiden på museet och hur de upplevt övergången mellan studier och arbetsliv.
Elias Hägg
Praktikplats: Museiarkeologi Sydost
Praktikens omfattning och period: En termin, hösten 2024
”Under höstterminen 2024 fick jag möjligheten att via Linnéuniversitetet göra en hel termins praktik på arkeologienheten. Jag välkomnades varmt in i gemenskapen där och placerades direkt in i en stimulerande, rolig och öppen arbetsplats.
Jag välkomnandes varmt in i gemenskapen där och placerades direkt in i en stimulerande, rolig och öppen arbetsplats.
Arkeologins blandning mellan akademiskt och praktiskt arbete har alltid tilltalat mig. Under praktiken fick jag möjlighet att vara delaktig i enhetens ordinarie verksamhet och få en god uppfattning om hur denna ter sig. Det jag uppskattar allra mest och helst skulle vilja arbeta inom i framtiden är den fältarkeologiska delen av yrket.
Under praktiken fick jag extremt värdefulla erfarenheter inom detta genom att få möjligheten att medverka vid en handfull olika undersökningar av olika typer och med varierande omfattning. Att merparten av dessa undersökningar genomfördes på Öland var en extra bonus för mig då jag är extra intresserad av just öländsk arkeologi.
Även arbetet på kontoret har varit väldigt givande. Utöver insikter i hur arbetet läggs upp och genomförs har jag även fått användbara praktiska erfarenheter i arbete med arkivmaterial och GIS. Genom detta har jag fått idéer och verktyg vilka kommer att vara till god hjälp vid eventuella vidare studier.
På många sätt har praktiken tjänat som ett perfekt avslut på mina nuvarande studier och som en naturlig brygga mellan studier och framtida arbetsliv. Detta mycket tack vare hur inkluderad och delaktig jag kände mig under hela praktiken.”
Oskar Gustafsson
Praktikplats: Samlingsenheten
Praktikens omfattning och period: 5 veckor, hösten 2024
”Jag har sedan tidigare en kandidatexamen i historia, och jag studerar för tillfället en masterutbildning som heter Musei- och kulturarvsvetenskap (ABM) vid Uppsala universitet. Anledningen till att jag studerat min tidigare kandidat i historia, och nu masterprogrammet, är för att jag är väldigt intresserad av historia och vårt gemensamma kulturarv. Hur vi bevarar, samlar, använder, berättar och formas av det.
Jag gjorde min praktik på Kalmar läns museum då jag som uppväxt i närheten alltid hade en nära koppling till museet och vet att de alltid har spännande projekt på gång och jag ville gärna få vara en del av dessa. Kalmar läns museum var väldigt positiva till att ha mig som praktikant från början och välkomnade mig med öppna armar.
Under min praktik så fick jag väldigt fria händer att arbeta med en miniutställning till restaurangen. Jag fick lov att arbeta med föremål för att göra de redo för utställning, och kollegor från min enhet och de övriga enheterna var väldigt hjälpsamma med att dela med sig av kunskap, visa olika delar av deras arbeten samt hjälpa mig med att verkställa projektet. Det var en mycket spännande tid som jag spenderade på museet och jag lärde mig oerhört mycket under mina 5 veckor hösten 2024.
Jag blev mycket inspirerad av min tid på Kalmar läns museum och ser fram emot att i framtiden arbeta med fler utställningar och föremål i museisamlingar. Mina erfarenheter från museet kommer jag att ha nytta av i framtiden för att tillsammans med kollegor skapa spännande och lärorika utställningar och upplevelser, och för att arbeta med att bevara och värna om vårt gemensamma kulturarv.”
Robin Pettersson
Praktikplats: Bebyggelseenheten
Praktikens omfattning och period: En termin, hösten 2024
”Jag heter Robin Pettersson och kommer från östra Öland. Under min praktik är jag läser jag tredje terminen av ”Mastersprogrammet i historiska studier” vid Lunds universitet. Tidigare har jag avlagt kandidatexamen från ”Historikerprogrammet” vid Uppsala universitet. Att valet föll på historia som ämne att studera vidare var kanske inte helt självklart, men jag har alltid varit intresserad av berättelser från förr samtidigt som jag misstänkte att vi har mycket att lära från vårt förflutna, en misstanke som visade sig stämma väldigt bra.
Trots att arbetsmarknaden är relativt smal ångrar jag inte mitt val av studier eftersom mitt intresse för samhällets gemensamma historiska erfarenheter kommer först för mig. När jag fick möjlighet att göra praktik valde jag att höra av mig till bebyggelseenheten på Kalmar läns museum eftersom det är en form av verksamhet som jag tidigare inte haft möjlighet att bekanta mig med. Det blev extra roligt eftersom jag inte studerar byggnadsvård. Denna kontrast vill jag tro skapade många intressanta diskussioner som både gynnade mig och personalen på bebyggelseenheten.
Jag upplever att tiden på Kalmar läns museum har varit mycket givande. Jag fick möjlighet att vara med på flera av museets verksamheter med bland annat tidsresa, utställning och kyrkliga fältbesök.
Det jag framförallt tar med mig är det rika kulturliv som Kalmar län faktiskt har att erbjuda, och som jag genom Kalmar läns museum fick upptäcka på nära håll. Vikten med kulturhistoria har visserligen varit självklar i min mening, men det har inte varit lika självklart vilka möjligheter det finns att engagera sig eller arbeta med den samme. I dessa frågor är länsmuseets kunskaper ovärderliga. De är en viktig förmedlare av länets förflutna samt en stor inspirationskälla till fortsatt arbete på området.
Det jag hoppas kunna skicka vidare till museet är ett förtydligande över vad deras olika verksamheter faktiskt kan erbjuda i både praktik- och jobbsyfte till studenter och nyexaminerade. Samt hoppas jag att min tid på museet gör att Kalmar läns museum öppnar sina sinnen till att ta in fler praktikanter som kanske studerar närliggande ämnen eftersom det aldrig är negativt med fräscha ögon.”