Ljudguider

Unika-projektet har tillsammans med föreningar och företag tagit fram olika ljudkartor. Med hjälp av en karta kan besökaren gå en historisk ljudvandring på egen hand och lyssna på spännande berättelser om platsen. De flesta ljudberättelserna är mellan 1-3 minuter långa och finns att lyssna på via webbplatsen lokalaplatser.se. Välj om du åker till platsen där historien utspelar sig eller om du lyssnar från soffan. 

Vrakkarta

Lyssna och lär dig mer om fynden av vrak i Östersjöns djup. 

Vrakkarta (pdf)

Stufvenäs

Ut och njut av vacker natur och lyssna till spännande historiska berättelser som handlar om Stufvenäs. I omgivningarna finns det inte mindre än 33 fornlämningar från olika tidsperioder! 

Ljudguide Stufvenäs (pdf)

Gunnar Theander

Vandra bland Nybros gator och torg och upptäck platser där verk av bildkonstnären och konsthantverkare Gunnar Theander finns, eller se staden genom hans motiv. 

Ljudguide Gunnar Theander (pdf)

Gullringen

Lyssna på många spännande berättelser om Gullringen. Känner du exempelvis till historien om konspiratörerna bakom mordet på kung Gustav III eller vem Sot-Sara var?

Ljudguide Gullringen (pdf)

Bäckebo

Upptäck Bäckebos intressanta historia! Denna ljudguide tar dig till många spännande platser som du kan besöka i vilken ordning du vill. Berättelserna handlar om allt från marknadens traditioner till Rosenlund – ett av byns äldsta hus.

Ljudkarta Bäckebo (pdf)