Fotografiska samlingar

I fotoarkivet finns det cirka 1 miljon positiv, negativ och diabilder som alla har anknytning till om länets historia. Det är motiv på allt från byggnader och samhällen till porträtt och historiska händelser. Den äldsta bilden är från 1855 och de yngsta är från 1990-talet. Med tiden kommer vi även att länka digitalt födda bilder till samlingen.

Kalmar läns museums fotoarkiv har som uppdrag att vårda, bevara och tillgängliggöra analoga fotografier av kulturhistoriskt intresse för Kalmar län.

Bilderna har kommit i museets ägo på många olika sätt. En del är tagna i tjänsten medan en del är gåvor från fotografer eller deras anhöriga, som till exempel Allan Bernvings samling. En del ingår i andra gåvor, till exempel i samband med ett arvsskifte där arvingarna sett att en del av arvet är till glädje för flera än dem själva och en del, som flygfotona, är inköpt. Slutligen har vi alla de bilder som vi fått som gåva av enskilda då de funnit en eller flera bilder i skåp och lådor. Allt detta bildar vår samling.

Kalmar läns museum har en egen avdelning för fotodokumentation och har under lång tid arbetat med att digitalisera och göra samlingarna tillgängliga.

Vi säljer och ger råd

Vi säljer publicerade bilder klara för tryck eller utskrift till såväl allmänheten som forskare och författare. Vi kan även ge råd om hur man bäst förvarar och lagrar sina privata bilder på bästa sätt.

Sök på egen hand i fotosamlingen

Till dagens datum finns det cirka 90 000 bilder i vår digitala databas, DigitaltMuseum, där du själv kan söka efter bilder. Om du hittar en intressant bild går det bra att beställa och köpa kopior. Hittar du inte det du söker eller behöver hjälp? Kontakta oss med dina frågor och önskemål.

Skänka bilder

Har du fotografier som du kan berätta om och som du tror passar i vår samling? Välkommen att kontakta oss med information om bilderna du har. Om de kompletterar vår befintliga samling tar vi gärna emot dem.