Broar i Kalmar län
Just nu pågår en inventering av kulturhistoriskt värdefulla broar i Kalmar län. De broar som pekats ut är broar som är representativa för sin tid, är välbevarade, är sällsynta och/eller har ett konstnärligt eller arkitektoniskt värde. Det kan också vara så att bron besitter ett miljöskapande värde som en del av en helhetsmiljö.
Arbetet bygger på den inventering av broar som genomfördes i länet 1981–1983. I denna pekades 385 broar ut som kulturhistoriskt värdefulla och därmed viktiga att bevara för framtiden. Inventeringen från 1981–1983 genomgår nu en uppdatering där broarna kommer ges en ny, uppdaterad värdering. Några ytterligåre broar kommer också tillkomma. Arbetet genomförs kommunvis och kommer efter slutförandet att finnas tillgängligt som ett GIS-skikt hos Länsstyrelsen Kalmar län.
Inventeringen genomförs av bebyggelseantikvarier vid Kalmar läns museum i ett arbete som finansieras genom bidrag från Länsstyrelsen Kalmar län.
Inventering av broar i Kalmar län 1981-1983
För att få en överblick av det kulturhistoriska värdet hos Kalmar läns ca 450 broar fick Kalmar läns museum i uppdrag att göra en inventering och värdering. Arbetet var en del av det kulturminnesvårdsprogram som länsstyrelsen utarbetade och skedde i samarbete med länsstyrelsen och vägförvaltningen.
Rapporten fungerar som en kulturhistorisk dokumentation av länets broar och är framtagen för att användas som planeringsunderlag. Länsstyrelsens och vägverkets förhoppning avsåg att rapporten skulle ligga till grund för konstruktiva samtal med berörda väghållare om att bevara brobyggnadsverk från olika tider, miljöer, stilar och tekniker för framtiden.
Inventering av broar i Kalmar län 1981-1983 (PDF)