Restaurang & Kafé Ångkvarnen

På fjärde våningen på Kalmar läns museum, med fantastisk utsikt över Öland och Kalmarsund, hittar du Restaurang & Kafé Ångkvarnen. Här kan du fika eller njuta av mat från en meny med råvaror som knyter an till det lokala kulturarvet. Vi ser fram emot att välkomna dig som gäst!

Under vardagarna serveras bland annat dagens rätt, veckans fisk och veckans vegetariska.
På helgerna har vi buffé med några olika rätter. Buffén innehåller alltid köttbullar, samt två rätter till, efter säsong och kökets val. 
Utöver det finns sallader, smörgåsar och pannkakor. 

Varm mat serveras mellan kl.11 och 14 varje dag. Kallköket stänger kl.15 alla dagar.  Kaffe och gott fikabröd finns alltid! 

Nu under hösten, fram till och med 14 december, har vi öppet lite längre på onsdagar. Då serverar vi en härligt god soppa med bröd mellan kl.16 och 17:30. Fram till kl.18 kan man köpa fika. Välkomna!

 

Lunchmeny vecka 40

Lunchen serveras: 11-14.00 Pris för veckans lunch : 139 kr
 • Veckans lunch v.40 : Denna vecka serveras maten som buffé.

  Till lunchen serveras också morots-och ingerfärssoppa med äpple och koriander, foccaccia med äpple, rosmarin och havssalt.

   

  Måndag: Svensk ekologisk kycklingfilé med äppelmustsås, musten är från Ölands frukt, rostad Solmarkapotatis och rotfrukts, kål-och äppelsallad. Glutenfri, laktosfri.

   

  Tisdag:   Mustig köttgryta med kött från Mysinge, svamp, rotfrukter, rosmarin och äpple. Serveras med kokt Solmarkapotatis och äpplegelé. Glutenfri, laktosfri.

   

  Onsdag: Äppelfylld pannbiff av färs från Mysinge och Västerslät. Serveras med äppeltzatziki, rostade äppelklyftor och helstekt Solmarkapotatis. Glutenfri, laktosfri.

   

  Torsdag: Fläskpannkaka med med fläsk från Västerslät och äpple. Serveras med rårörda lingon och stekta äpplen. Laktosfri. 

   

  Fredag:  Helgrillad fläskkarré av Västerslätgris med rosmarin och äpple. Serveras med potatisgratäng och äppelskysås. Glutenfri. laktosfri.

   

  Veckans fisk: Gratäng med ugnsbakad torsk med fänkål-och äppeltäcke. Serveras med kokt Solmarkapotatis. Glutenfri, laktosfri.

   

  Veckans vegetariska: Paj med ädelost, grönkål, äpple och valnötter. Serveras med äppeltzatziki. 

   

  I dagens lunch ingår vår härliga salladsbuffé, bröd, smör, soppa, kranmärkt
  vatten, lokalrostat kaffe från Balck och liten godbit.

   

 • Alltid på menyn. Serveras alla dagar 11-14.

  Biff à la Lindström

  Biff á la Lindström av färs från Mysinge. Serveras med sås gjord på grädde
  och rödvin, persiljesmör, broccoli och helstekt Solmarkapotatis. (GF) (LF)

  Köttbullar av färs från Västerslät och Mysinge. Serveras
  med gräddsås, kokt Solmarkapotatis och rårörda lingon. Glutenfri, laktosfri. Mjölkfria finns.

  Till rätterna ingår vår härliga salladsbuffé, bröd, smör, kranmärkt
  vatten, lokalrostat kaffe från Balck och liten godbit!

  149 kr

 • Ångkvarnens räksmörgås

  På tekaka med handskalade räkor, kokt ägg, majonnäs och grönt.

  149 kr

 • Ångkvarnens räksallad

  Räksallad med handskalade räkor, kokt ägg, grönt, aioli
  och krutonger. Serveras med kvarnbröd och smör.

  149 kr

 • Vegansk hummussmörgås

  På tekaka. Med picklad lök, grönt och rostad lök.

  69 kr

 • Ångkvarnens baguette

  En halv baguette med brieost, valnötter, honung och grönt.
  Välj till salami från Västerslät.

  79/99 kr

 • Ostfralla

  Med ekologisk ost och grönt.

  39 kr

 • Pannkakor

  Med ekologisk grädde och sylt.

  24 kr/styck

Alltid på menyn och helger

Upplevelser för alla tillfällen

Vill du hitta på något med din personal eller ordna en konferens? Kontakta oss så berättar vi mer! Vi har fantastiska utställningar och konferenslokaler som ger dig möjlighet till spännande och roliga upplevelser för alla tillfällen.  Vi erbjuder både färdiga paket och skräddarsydda lösningar.

Vår mat

Vi arbetar med hållbarhet i vår vardag, vilket innebär att vi i huvudsak köper in råvaror som är ekologiska och närproducerade. Rätterna och vårt bakade sortiment som serveras är kärleksfullt tillagade och bakade med lokala traditioner som grund, men vi tar även in influenser från vår omvärld och skapar på så sätt en härlig kulinarisk upplevelse!

Om vår mat
Kostymateljén.

Evenemang

Restaurangpersonalen har ett nära samarbete med övrig personal på museet i samband med de evenemang som arrangeras i restaurangen som knyter an till lokala mat- och kulturtraditioner. På så sätt skapar vi unika upplevelser för alla som besöker oss, grundat i det kulturarv vi alla är en del av.

Läs mer

Barnvänligt

Med hänförande utsikt över Kalmarsund mår du bra både i kropp och själ. Har du barn så har vi gott om plats för barnvagnen och ett lekrum som passar både stor och liten.

Ljuvliga, härliga äppelpajvecka

Den 3-9 oktober 2022 dukar vi upp vår traditionsenliga och populära äppelpajbuffé.

Läs mer

Vi finns i Kalmar

Kära gäster!

Vi finns på fjärde våningen i Kalmar läns museums vackra lokaler. Med hänförande utsikt över Kalmarsund och Öland äter du vår härliga lunch och salladsbuffé alla dagar i veckan. Kaffet är lokalrostat från Balcks kaffe och ingår i dagens lunch. När sötsuget slår till kan du köpa hembakade bullar och mycket mer från vårat kafé! Vi är också en av Kalmars absolut barnvänligaste restauranger med gott om utrymme och ett lekrum mitt i restaurangen.