Programkväll: Ett vitt skepp kommer lastat

Välkommen till en programkväll om Kalmar och Europas förföljda judar. Före och under andra världskriget arbetade den judiska församlingen i Kalmar med att försöka hjälpa Europas judar undan nazisternas förföljelser. Och vid krigsslutet inrättades ett beredskapssjukhus i staden för att ta emot överlevande från koncentrations- och förintelselägren som anlände med de så kallade vita skeppen eller båtarna.

Programkvällen är ett samarbete mellan Kalmar läns museum, Judiska museet och Forum för levande historia.

Medverkande

• Historikern Malin Thor Tureby har skrivit om mötet mellan Kalmar och Förintelsen i en kommande antologi som tagits fram av Forum för levande historia.
  • Angelica Ruckstuhl från Judiska museet i Stockholm ger en bild av judiskt liv i Kalmar genom historien.
  • Anke Decker från Kalmar pastorat och Maria Kanje från Kalmar läns museum berättar om de som befriats, de som överlevde och de som ligger begravda på stadens begravningsplatser.
  • Moderator är journalisten och radioproducenten Thomas Lunderquist.

Praktisk information

Du kan se programkvällen i direktsändning via Kalmar läns museums webbplats och på Facebook eller på plats på Kalmar läns museum.

Delta på plats: Vill du delta på plats behöver du förboka din plats då antalet gäster är begränsat. Du anmäler dig genom att kontakta Kalmar läns museums reception via reception@kalmarlansmuseum.se eller 0480-45 13 00.

Online: Se den digitala direktsändningen av programkvällen på kalmarlansmuseum.se eller Facebook

Programkvällen är gratis.

För alla som är intresserade.