
Pataholm – liv och livsöden 1700–1920 – SLUTSÅLT
Berörande berättelser om invånarna under 1700- och 1800-talen.
Läs merVid mitten av järnåldern var Öland sannolikt ett av Nordens mest tättbefolkade områden. För att försörja befolkningen med mat bedrevs ett intensivt jordbruk. Vid utgrävningar av borgar och gårdar på ön har arkeologerna hittat bevarade fröer från växter som människor odlat och använt. Ibland hittas hela sädesförråd, ibland enstaka fröer från ugnar och härdar. Matti Leino, forskare i arkeobotanik och kulturväxternas historia vid Stockholms universitet, berättar om odling och odlingsväxter på Öland under järnåldern utifrån de fynd som gjorts. Vi får bland annat höra om spannmål, en mystisk lök och ett fruktat ogräs!
Den här föreläsningen fördjupar din upplevelse av utställningsserien Borgarnas ö och arrangeras i samarbete med forskningsprojektet ”Kris, konflikt och klimat – samhällsförändring i Skandinavien år 300–700”.
Datum & tid
Onsdag 15 oktober kl. 18:00
Föreläsare
Matti Leino, agronom och docent i genetik, Stockholms universitet
Biljettpris
Bild: Matti Leino. Matti medverkar även i Svensk trädgårdshistoria – förhistoria och medeltid. Boken är det första bandet av tre i en kulturhistorisk studie av trädgårdens historia i Sverige.
Foto: Caroline Kivi