Hjärt-Lungfonden hedrar Jenny Nyström i jubileumsgåvokalender

Jenny Nyström och Hjärt-Lungfonden har en lång gemensam historia, vilket Hjärt-Lungfonden vill uppmärksamma i samband med deras 120-årsjubileum. Därför har Hjärt-Lungfonden utsett Jenny Nyström till årets konstnär i sin gåvokalender 2024.

Genom ett samarbete med Kalmar läns museum har Hjärt-Lungfonden kunnat förena Jenny Nyströms illustrationer i kalendern med den avgörande roll hon spelade i Hjärt-Lungfondens tidiga historia. Jenny bidrog till Hjärt-Lungfondens insamlingsarbete redan på 1910-talet i form av julmärken med hennes illustrationer. Försäljningen av dessa julmärken har över tid genererat betydande medel för att bekämpa sjukdomar som bland annat tuberkulos.

Denna hyllning i Hjärt-Lungfondens kalender påminner om den stora betydelse Jenny Nyström hade, både för svensk kultur och för välgörenhet. På Kalmar läns museum stöttar vi denna insats och har startat en insamling för att bidra till Hjärt-Lungfondens fortsatta arbete. Genom att ge en gåva på 300 kronor eller mer får du kalendern med Jenny Nyströms vackra konst. Insamlingen går oavkortat till förmån för Hjärt-Lungfondens forskning. Det går också att köpa kalendern på Kalmar läns museum.

Hur gör jag för att köpa kalendern?

Gåvokalendern 2024 med Jenny Nyströms illustrationer beställs genom att ge en gåva till Kalmar läns museums insamling till Hjärt-Lungfonden via Hjärt-Lungfondens webbplats (nytt fönster). Gåvokalendern kan även köpas på plats hos Kalmar läns museum.

Fakta gåvokalendern

Hjärt-Lungfondens gåvokalender är en särskilt framtagen konstkalender till Hjärt-Lungfondens givare.

År 2024 är det fjärde året som kalendern ges ut. Tidigare konstnärer som bidragit med sin konst till kalendern är Lasse Åberg, Maxi Svensson och Caroline af Ugglas. 

Fakta om Jenny Nyström (1854-1946)

Jenny Nyström, född i Kalmar 1854. Trots att Jenny Nyström kanske mest är känd för att ha introducerat den svenska tomten genom sina illustrationer, omfattade hennes talang mycket mer än så. Under sin långa karriär utförde hon otaliga verk som nu finns i museer, hon avbildades på frimärken och har gator uppkallade efter sig.

Jenny visade tidigt en talang för att rita och började på konstskola redan som tonåring. Några år senare fick hon plats på Konstakademin och flyttade till Stockholm.

Där vann Jenny Nyström, som första kvinna någonsin, Konstakademins pristävling. Det gav henne ett stipendium så att hon kunde fortsätta sina konststudier i Paris. Där fick hon bland annat ställa ut på den mycket prestigefyllda Parissalongen.

Parallellt med studierna, som fokuserade på klassiskt måleri, började Jenny Nyström försörja sig genom olika illustrationsuppdrag. Det stora genombrottet kom 1881 med Viktor Rydbergs Tomten. Efter det tog karriären fart och hon gjorde illustrationer till bland annat barnböcker, vykort och tidningar.

Jenny Nyström arbetade vidare, inte minst med att måla tomtar, ända till sin död vid 91 års ålder. när hon gick bort 1946 var hon en rikskändis, men idag kan hon nog betraktas som en nationalklenod.

Redan 1910 gjorde Jenny Nyström för första, men inte sista, gången julmärken åt Svenska Nationalförsamlingen mot Tuberkulos (som Hjärt-Lungfonden hette på den tiden). Försäljningen av hennes julmärken har över tid bidragit med mycket pengar till kampen mot bland annat tuberkulos. Denna sjukdom hade både drabbat Jenny Nyströms make hårt och lett till hennes systers alltför tidiga bortgång. Med tanke på det känns det extra fint att hennes konst kan fortsätta att göra skillnad för forskningen.

Jenny Nyström gifte sig 1887 med Daniel Stoopendaal. Sex år senare fick de sonen Curt Nyström Stoopendaal, som också blev en framgångsrik illustratör.

Genom en testamenterad gåva från Curts hustru bildades 1984 Jenny Nyströms och Curt Stoopendaals stiftelse. Stiftelsens samlingar finns på Kalmar läns museum, som generöst har bistått Hjärt-Lungfonden i arbetet med gåvokalendern 2024.

Mer information

Hjärt-Lungfondens och Kalmar läns museums pressmeddelande (mynewsdesk.com, nytt fönster)

Hjärt-Lungfondens webbplats (hjart-lungfonden.se, nytt fönster)