Kalmarquiz och tedans med jazzkvartett på träffpunkter i Kalmar i nytt projekt

Länsmuseet och Jan Ottosson kvartett har fått pengar av Familjen Kamprads stiftelse och kommer nu att genomföra tedanser med lokalhistorisk frågesport på tio olika träffpunkter i Kalmar kommun.

– Detta är ett fantastiskt roligt projekt som vi gör för att sprida glädje till en målgrupp som inte alltid har musikunderhållning tillgänglig. Vi kommer att ta med publiken på en spelning med kvartettens senaste skiva Jazz på kalmaritiska som utgångspunkt, säger Maria Kanje, producent på Kalmar läns museum.

Kalmar läns museum har genomfört kulturupplevelser på äldreboenden i många år och i olika projekt, men det här konceptet är nytt. Idén till samarbetet föddes när Kampradstiftelsen i sin senaste utlysning prioriterade ansökningar om att genomföra aktiviteter för äldre som innefattar rörelse och fysisk aktivitet.

– Då kom vi att tänka på klassiska eftermiddagsdanser, så kallade tedanser som många av dagens seniorer är väl bekanta med från sin ungdom. Vi kommer att varva levande jazzmusik som man kan dansa till med en frågesport om välkända platser i Kalmar utifrån låtarnas titlar. Kattrumpan, Esplanaden, Sylvanderparken och Tripp trapp trull, till exempel. Vi kommer också att visa äldre bilder på människor och miljöer från museets samlingar, säger Maria Kanje.

Ett samarbete med omsorgsförvaltningen i Kalmar kommun har inletts och tedanserna genomförs på nio olika träffpunkter i kommunen mellan oktober 2023 och mars 2024. I slutet av mars hålls den avslutande tedansen på länsmuseet.

– Det är med stor glädje och förväntan som vi ser fram emot att möta publiken på ett trevligt sätt och dela vår musik med er alla. Tillsammans hoppas vi kunna skapa en minnesvärd och harmonisk upplevelse för alla musikälskare och besökare, säger Jan Ottosson, kapellmästare för Jan Ottosson kvartett.

Tedanserna kommer att först och främst vara för de som bor på ett serviceboende i anslutning till träffpunkterna och deras anhöriga. I mån av plats är övriga intresserade välkomna efter anmälan.

– Tack vare medel från Familjen Kamprads stiftelse kan vi erbjuda evenemanget utan kostnad för publiken, säger Maria Kanje.

Jan Ottosson kvartett består av Jan Ottosson, barytonsaxofon, Per-Ola Svensson, piano, Douglas Sandor, trummor och Ola Petersson, kontrabas.