Nu är den första etappen av det nya kulturmiljöprogrammet för Oskarshamns stad klar

Nu är den första etappen av ett nytt kulturmiljöprogram för Oskarshamns stad med omnejd klar. Under denna inledande etapp har Kalmar läns museum, på uppdrag av Oskarshamns kommun, genomfört en omfattande dokumentation och beskrivningar av sexton områden i Oskarshamns stad. I beskrivningarna får man veta hur området vuxit fram och vad som format det till det vi ser idag. Bor du i ett av de utpekade områdena så är detta ett sätt att lära dig mer om det! Om man är intresserad av stilhistoria finns också ett inledande kapitel där man får lära sig vad som är tidstypiskt för villor från olika tider.

Dessa områden har inventerats i den första etappen:

  1. Centrum och inre hamnen
  2. Orrängen
  3. Södertorn, Åsa
  4. Gröndal
  5. Trekanten, Kristineberg
  6. Gunnarsö
  7. Mysingsö
  8. Norrtorn
  9. Humlekärrshult
  10. Kolberga
  11. Måckebos västa del
  12. Måckebos östra del
  13. Saltvik
  14. Döderhults samhälle
  15. Rödsle
  16. Norrby

Vad är ett kulturmiljöprogram?

Ett kulturmiljöprogram är ett kunskapsunderlag som lyfter fram och beskriver värdefulla kulturmiljöer i ett avgränsat område. Dessa miljöer ger tillsammans en bild av områdets historia och de anses vara särskilt viktiga att vårda och bevara. Kulturmiljöprogrammet ska vägleda både kommunen och fastighetsägare om hur de kan använda, utveckla och vårda kulturmiljön för att skapa en attraktiv kommun och livsmiljö. Programmet ska också vara ett stöd vid handläggningen av plan- och bygglovsärenden och kan även vara till hjälp i andra sammanhang för att strukturera och prioritera när det gäller kommunens kulturarv och kulturmiljöer.

Kulturvärden och kulturmiljöer är ett allmänt intresse och hur dessa miljöer ska hanteras styrs av flera svenska lagar, främst kulturmiljölagen, plan- och bygglagen och miljöbalken.

För att kunna tillämpa lagen krävs det bra kännedom som vilka kulturhistoriska värden som finns. Därför behöver alla kommuner ha ett kulturhistoriskt kunskapsunderlag, till exempel i form av ett kulturmiljöprogram. Ett kulturmiljöprogram ska även innehålla strategier hur dessa värden ska hanteras i samhällsplanering och bygglov.

Kulturmiljöprogrammet beskriver hur kommunen ska arbeta för att bevara och utveckla kulturmiljöerna under de kommande åren. Ambitionen är att tydliggöra värdena, göra en klassificering och underlätta för välmotiverade beslut. Ett kulturmiljöprogram utgör därmed första steget i kommunens beslutsprocess och är ett viktigt underlag för stadsplaneringen.

Läs kulturmiljöprogrammet

Kalmar läns museum har tagit fram en byggnadsantikvarisk rapport som beskriver etapp 1 och som innehåller områdeskaraktärsbeskrivningar för sexton utpekade områden.

Läs om etapp 1 i Oskarshamns stads nya kulturmiljöprogram (pdf)