Sista chansen att se Sandby borg i sin nuvarande form

Fram till den 11 februari 2024 har du möjlighet att besöka utställningen om Sandby borg i sin nuvarande form innan den flyttar till vår nya utställning – Borgarnas ö. Här kommer de imponerande fynden och berättelsen om den våldsamma händelsen och vardagslivet i borgen vid slutet av 400-talet att utgöra en viktig del av upplevelsen.

Borgarnas ö kommer att erbjuda en djupare inblick i både det bekanta och det okända kring Ölands fornborgar genom en sammanhängande och levande berättelse där de mytomspunna fornborgarna står i centrum av Ölands rika historia. Det är en unik möjlighet att följa med på en resa genom tiden och fördjupa sig i såväl de spektakulära fynden som historien om Sandby borg, insvept i ett bredare sammanhang framöver. 

Borgarnas ö kommer att följa det åtta år långa forskningsprogrammet om Ölands fornborgar i realtid. Varje år kommer utställningen att presentera nytt innehåll och olika teman. Det första året kommer Sandby borg och Eketorps borg att stå i centrum som de två mest utgrävda borgarna hittills. I takt med forskningens framsteg kommer utställningen att bidra till en mångfacetterad berättelse som inte bara presenterar enskilda fornborgar utan också vad de gemensamt kan bidra till om vår förståelse av historien.  

Det finns möjlighet att boka guidade visningar för större grupper fram till den 11 februari.

Fram till Borgarnas ö öppnar den 8 juni 2024 kan du ta del av föreläsningar och poddar om Sandby borg och öländsk arkeologi. Välkommen att uppleva Sandby borg i dess nuvarande form innan den tar det nästa steget mot Borgarnas ö!