Sommar med museet

Välkommen till årets sommarsäsong! Som alltid bjuder vi på en bredd av historiska upplevelser för stora och små. Vi öppnar en helt ny utställning och presenterar även nya föremål och fragment i utställningen om regalskeppet Kronan. Dagligen har vi visningar i våra utställningar i huset. Eller varför inte köpa en glass och följa med på en stadsvandring i Kalmar? Eller besöka Wimmerströmska gården i Västervik eller utomhusutställningen i Västervik där du kan få tips om platsens olika besöksmål.

När det är dags för paus kan nu njuta av fantastisk utsikt, god mat och hembakat fika från museets restaurang. Här visar vi också utställningen Ljus på kvinnor.

Vill du hellre ligga i hängmattan kan du se inspelade föreläsningar, lyssna på vår podcast Museimagasinet eller söka bland museets samlingar när och var du vill.

Vi på Kalmar läns museum önskar dig en härlig sommar!

Sommarens nyheter

Möt människan genom tiderna i utställningen ”Stig på! – Länet runt på 20 minuter”

Måndag den 27 juni öppnar vi en ny utställning på Kalmar läns museum. I ”Stig på! – länet runt på 20 minuter” får besökaren följa med på en historisk och geografisk resa genom länet från stenåldern ända fram till 1900-talets slut. Föremål från länsmuseets samlingar, kartor, kläder, dokument, bilder och människors berättelser ligger till grund för utställningen där alla länets kommuner är representerade på ett eller flera sätt. I utställningen får besökaren möta olika livsöden. Vad kan en flintdolk, yxa eller ett krus berätta om en människas liv och länets historia? Och vilket är länets äldsta kända föremål egentligen? Stig på och häng med, så får du veta! Ps. Missa inte invigningen den 27 juni klockan 12.30.

Regalskeppet Kronans gåtor och fragment – en spännande resa in i det okända

En av säsongens satsningar i utställningen om regalskeppet Kronan är temat ”Gåtor och fragment”. Temat fokuserar på att visa delar och fragment av föremål som både vittnar om att de i sin helhet förekommit ombord, men att de efter århundraden på havets botten är nedbrutna och är svåra att känna igen. Vad är det egentligen du ser och vilken funktion kan de ha haft ombord stormaktens största krigsskepp? Samtidigt öppnar just detta tema ridån för arkeologins stora utmaningar. Långt ifrån alla upptäckter och föremål är från början enkla att förstå. Ett tålmodigt arbete, kreativt tänkande och systematiska efterforskningar återstår för att kasta ljus över dessa gåtor.

Ljus på historiska kvinnor i ny utställning

Utställningen Ljus på kvinnor belyser några starka kvinnor med kopplingar till Kalmar län, som alla levde under 1800- och 1900-talet. Gemensamt för alla är att de på något sätt tog plats i det offentliga rummet, bidrog till samhällsutvecklingen och utmanade sin samtidssyn och dess förväntningar på hur man skulle vara som kvinna. De har också allihop fått varsitt avsnitt i poddserien Ljus på kvinnor, i Kalmar läns museums podcast Museimagasinet. Nu blir poddserien en utställning som öppnar efter midsommar. Du hittar den på restaurang & Kafé Ångkvarnen.

Utställningen är kompletterar utställningen om Ester Blenda på Kalmar slott.

Utställning med tips om besöksmål i Västervik

På Spötorget i Västervik har projektet Unika historiska Kalmar län tillsammans med företag och föreningar byggt en utomhusutställning som synliggör Västerviks kulturarv och berättar om platsens olika besöksmål utifrån fyra olika tema. Utställningen berättar om Västervik som en av landets mest framträdande bronsåldersområden, båtbyggartraditioner, kusten och skärgården och dess marinhistoria samt utflyktsmålet Kulbacken. Utställningen är öppen från den 18 juni till den 14 augusti 2022.

Köp biljetter digitalt

Från och med den 2 juni kan du köpa entrébiljetter och biljetter till olika evenemang via Kalmar läns museums webbshop. Som vanligt kan du även köpa biljetter via museets reception.

Guidade visningar i museets utställningar

Dagligen från 27 juni till 21 augusti arrangerar vi guidningar i våra utställningar. Du behöver inte boka plats. Drop in gäller. Guidningarna ingår i entrépriset.

10.30 Familjeguidning, Regalskeppet Kronan

11.00 Sandby borg

11.30 Regalskeppet Kronan

12.00 Stig på! – Länet runt på 20 minuter

13.00 Familjeguidning, Regalskeppet Kronan

14.00 Regalskeppet Kronan

15.00  Sandby borg

Stadsvandring med guide om stormaktstidens Kalmar

Varje onsdag, torsdag och fredag från den 29 juni till den 19 augusti kan du gå på en stadsvandring och lära dig mer om livet i stormaktstidens Kalmar och Regalskeppet Kronans öde. Vi berättar om människor, hus och händelser i Kalmar stad och om Regalskeppets Kronans förlisning den 1 juni 1676. Guidningen ingår inte i entrépriset. Du kan köpa din biljett digitalt via vår webbshop eller i museets reception.

Upptäckter på egen hand

Gamla, Södra och Norra kyrkogården i Kalmar

Via så kallade story maps kan du gå på en digital historisk promenad på Gamla, Södra och Norra kyrkogården i Kalmar. Du kan också använda den som ett komplement om du besöker platsen fysiskt. I varje story map berättar vi om kyrkogårdens historia, om gravskick, byggnader och så klart om några av de spännande personer som ligger begravda på var och en av kyrkogårdarna. Vi hoppas att materialet kommer till användning för att upptäcka de här spännande miljöerna i Kalmar. Vid ingångarna till respektive kyrkogård hittar du en skylt med QR-kod som ger dig tillgång till materialet i din mobiltelefon eller surfplatta. Vill du sitta hemma vid din dator kan du använda de här länkarna.

Story map på Gamla kyrkogården (extern webbplats)

Story map på Södra kyrkogården (extern webbplats)

Story map på Norra kyrkogården (extern webbplats)

Stadsvandringar i Kalmar

Vandra genom Jenny Nyströms eller Krusenstiernornas Kalmar med hjälp av en broschyr. Lågupplösta versioner finns att ladda ned på vår webb. Tryckta exemplar med finare bildkvalitet kan du köpa i vår butik.

Vandra i Jenny Nyström Kalmar (pdf)

Vandra i Krusenstiernornas Kalmar (pdf)