Turné på äldreboenden med modevisning och kaffebröd

Från och med den 19 oktober 2022 åker Kalmar läns museum på turné till äldreboenden runt om i hela länet för att bjuda på modevisning med 50- och 60-tals kläder och tidstypiskt kaffebröd. Ett nytt turnerande koncept ska ge boende på äldreboenden en festlig upplevelse i vardagen. Den gemensamma upplevelsen ger förutom en trevlig stund, nya samtalsämnen och gemensamma beröringspunkter som man kan återkomma till under lång tid.

För att förlänga upplevelsen kommer boendet att få ett bildspel med information om kläderna de har sett under modevisningen men också om tidsandan och livet i allmänhet under 50- och 60-talet.  Tidsperioden är vald då det är den tid då de flesta boende minns bäst. Genom tidigare projekt har vi erfarenhet av att detta stimulerar minnen och skapar samtal mellan personalen och de boende. 

Det första stoppet på turnén är Mönsterås och Borgholm. Totalt kommer turnén bestå av 48 besök, 4 besök i länets alla kommuner.  Två pedagoger från Kalmar läns museum är på plats vid varje besök och genomför cirka 11 olika klädombyten. Kläderna är originalkläder från den pedagogiska kostymateljén på Kalmar läns museum. 

Projektet går att genomföra tack vare stöd från Irene och Bo Adolfssons Stiftelse.