Ungas kreativitet i centrum i nytt treårigt projekt

Vi är glada att meddela att Kalmar läns museum har fått besked om ett nytt projekt med stöd från Allmänna arvsfonden. Den 1 januari 2025 inleder vi ett treårigt projekt med syftet att öka ungdomars inflytande över museets verksamhet. Utgångspunkten är de lokala textilkonstnärerna Raine Navins och Gunilla Skyttlas konstnärskap och testamente samt Barnkonventionens rätt för barn att delta i ett kulturellt liv. Projektet, med en budget på drygt 5,6 miljoner kronor, och ansökan har utformats av medarbetare på museet tillsammans med Gunilla Skyttlas och Raine Navins vänner och flera samarbetspartners. 

De unga deltagarna ska tolka och gestalta konstnärsparets testamente i en ny pedagogisk verksamhet på museet. Projektet ska också skapa en ny utställning där originalföremål från konstnärernas hem blir en fond för en kreativ ateljé för barns och ungas eget skapande. Eftersom Raine Navin och Gunilla Skyttla i sitt konstnärskap lade särskild vikt vid att utveckla pedagogiska metoder som främjar barns och ungas psykiska hälsa, kommer projektet att nära samverka med bland annat skolans elevhälsa och med Ungdomsmottagningen i Kalmar.

Efter projektet ska den pedagogiska verksamheten fortsatt drivas av ett ungdomsnätverk tillsammans med de två ungdomsantikvarier som anställs under projekttiden. Den pedagogiska handbok som tas fram kommer att tillhandahållas av museet. Verksamheten efter projektet förvaltas och vidareutvecklas inom ramen för Kalmar läns museums ordinarie verksamhet i nära samarbete med projektets samverkansparters.

Raine Navin och Gunilla Skyttla var textil- och performancekonstnärer, boende i Kalmar men aktiva långt utanför länets gränser. De använde uttryck, tekniker och material på ett nyskapande sätt, både med humor och allvar. 

Läs mer på Allmänna arvsfondens webbplats (nytt fönster)

Mer om Gunilla Skyttla och Raine Navin

Gunilla Skyttla och Raine Navin hade sin verksamhetsgrund i en konstnärlig högskoleutbildning med textil som specialistämne. De arbetade gränsöverskridande i en tid då definierade gränser konst-konsthantverk-hemslöjd fortfarande betraktades som viktiga. Med den textila utbildningen som bas experimenterade de med uttryck och tekniker på ett sätt som få tidigare gjort. Med omslutande, kärleksfull humor men även med största allvar och smärta transformerades det mest vardagliga till något helt oväntat och insiktsfullt. De var performancekonstnärer i sitt dagliga liv. De verkade runt om i Sverige med sina utställningar, uppskattade föredrag, föreställningar och pedagogiska verksamhet.

Raine utsågs till tf professor i textil konst vid HDK, Göteborgs universitet. De var aktiva på ett flertal internationella workshops i Europa. De finns representerade på flera museer. Ett oändligt antal kurser på hemslöjdens kursgård i Dalarna hade deltagare från hela landet. Deras vidsynthet och breda perspektiv på konst och liv påverkade många. Deras influenser på dagens konstnärer och arkitekter är mycket stor. Deras generösa konstnärlighet och empatiska förmåga att verkligen se, bekräfta och inspirera sina medmänniskor gjorde dem till uppskattade och synliga Kalmarprofiler. Med varm respekt såg de alla människor, oavsett ålder, som upplevande möjligheter. Mångas ögon har öppnats och tvättats genom deras sätt att synliggöra kreativitetens hisnande och obändiga kraft.

Foto: Gunilla Skyttla och Raine Navin poserar med röda garnnystan fotograferade av Rolf Lind (Kalmar läns museum) på 1990-talet. 

Vi tipsar gärna om vår digitala utställning med föremål från våra samlingar om Raine Navin och Gunilla Skyttla på Digitalt Museum.