Vi förhandsvisar två avsnitt av SVT:s nya serie

Vad hade hunden för betydelse för stenåldersfamiljerna och hur bodde man egentligen på den tiden? Sveriges historia är spännande, rolig och ofta ganska läskig. I den stora satsningen på tv-serien Historien om Sverige har SVT tagit fram en barnversion av serien, som speglar seriens avsnitt och handling. Programledaren Farah Abadi visar spännande och fascinerande dramatiseringar om händelser och företeelser i vårt land plockade ur huvudserien. Hon berättar utifrån barnens perspektiv och förklarar ibland komplicerade skeenden på ett enklare vis. Faktainnehållet är anpassat till barn från 6 år och uppåt. Vid tre tillfällen under höstlovet har vi fått möjligheten att förhandsvisa de två första avsnitten av serien. Vi sänder avsnitten efter varandra. Ett avsnitt är cirka 15 minuter. Mellan avsnitten visar vår guide upp spännande kläder och rekvisita från den tidsålder som avsnittet handlar om. 

Första avsnittet handlar om när de allra första människorna kom hit. Vi får se hur stenåldersmänniskorna levde, hur de bodde, vad de åt och hur viktig hunden var för familjerna. Vi får också se hur de såg på livet efter döden och vilka faror som fanns. Andra avsnittet handlar om metallernas tid och hur jakten på bronset fick människor att söka sig ut i världen och möta andra kulturer och lära sig nya saker.

Historien om Sverige med Farah har premiär söndag 5 november på SVT Play och SVT Barn. Samma dag startar också SVT:s storsatsning Historien om Sverige med berättaren Simon J Berger. Programserien Historien om Sverige består av tio delar och bygger på rekonstruktioner av historiska skeenden och personer. 

Se trailern om Historien med Sverige med Farah på SVT:s webbplats