Dags för nya dykningar vid Kronans vrakplats

För femte året i rad genomför Kalmar läns museum marinarkeologiska undersökningar av vraket av regalskeppet Kronan med assistans från Försvarsmaktens Första ubåtsflottilj. Arbetet sker i två etapper. Den första inleds nu i månadsskiftet maj-juni. Den andra etappen är planerad till mitten av augusti 2023.

Syftet med årets insats är att fortsatt undersöka vrakets utsida, som ligger inpressad i leran på 27 meters djup. Kunskapen om hur Kronans utsida var konstruerad och utsmyckad är mycket begränsad, eftersom den legat otillgänglig under flera hundra år. De förliga och aktre delarna av fartygssidan var de områden som försågs med flest utsmyckningar på stormaktstidens örlogsskepp. Anledningen till att just de aktre delarna försågs med rik och spektakulär utsmyckning, var att det var i denna del av fartyget där de höga officerarna hade sina utrymmen. Trots den bitvis kaotiska miljön, med mängder av material som krossats under fartygssidans tyngd, har hittills ett flertal skulpturer och dekorativa träsniderier bärgats från vrakets undersida. 

Ubåtsbärgningsfartyget HMS Belos tjänstgör i likhet med tidigare år som dykplattform, och dykarbetet utförs av Försvarsmaktens tungdykare, vilka också ingår i fartygets besättning. Dykarna möjliggör genom sitt konsekventa och professionella arbetssätt den marinarkeologiska målsättningen som utgör grunden för insatsen. På plats ombord finns också länsmuseets arkeologer och konservatorer, för att identifiera, dokumentera och omhänderta det bärgade fyndmaterialet.

152 cm lång, symmetrisk vapensköld (fyndnummer KLM 18147 KR, se fig. 6) med kungens initialer, C R (Carolus Rex), bärgad i augusti 2022 från undersidan av vrakets babordssida. Foto: Foto: Kalmar läns museum/Kronanprojektet
36-pundig bronskanon bärgad från Kronan i maj 2022. Kanonen är den 48:e som bärgats från vraket, sedan upptäckten i augusti 1980. Foto: Försvarsmakten/Kalmar läns museum