Nu är kanske världens första transnationella tidsresa genomförd
Vid två tillfällen under vecka 19 arrangerade Kalmar läns museum för första gången en transnationell tidsresa. Det skedde tillsammans med åttondeklassarna på Slottsskolan i Borgholm och elever från Estland och Finland.
Under dagen fick eleverna genomföra ett rollspel med tre scenarier utifrån de olika ländernas historia, utifrån det gemensamma årtalet 1944, för att få perspektiv och öka förståelsen för det som händer i världen idag. Temat under dagen var att vara ung i en värld som brinner. Före och efter tidsresan fick eleverna träffa varandra digitalt.
– Genom samarbetet över nationsgränserna tillsammans med de digitala verktygen skapar vi mängder med nya möjligheter till lärande, säger Adam Norman, samordnare för internationella projekt på Kalmar läns museum.
Satsning på digitala verktyg och lärande
Den pedagogiska enheten på Kalmar läns museum har under lång tid bedrivit en omfattande nationell och internationell verksamhet och den pedagogiska metoden att arbeta med tidsresor har spridit sig till hela världen. Sedan två år tillbaka deltar museet i ett transnationellt projekt som heter Digitals Solutions for Applied Heritage (DISAH). Förutom Kalmar läns museum deltar även Jamtli, Barnkulturnätverket BARK från Finland, Estlands Nationalmuseum och Audentes skola i Tallinn och Nordiskt Centrum för Kulturarvspedagogik i Östersund. Projektet syftar till att undersöka hur digitala verktyg kan användas för lärande kopplat till kulturarv. Det är inom ramen för detta projekt som de här transnationella tidsresornas arrangeras. Den här tidsresan är ett pilotprojekt som kommer utvärderas med målet om sprida det vidare till fler skolor i länet.
– Vi är verkligen nöjda över att vi har genomfört tidsresan och är glada för att detta blivit möjligt genom vår medverkan i projektet. Nu ska vi utvärdera och diskutera formerna hur vi kan gå vidare med detta, avslutar Adam Norman.
Projektet Digitals Solutions for Applied Heritage finansieras av ERASMUS+ och leds av Nordiskt Centrum för Kulturarvspedagogik i Östersund.