Emmy Rappe – Sveriges svar på Florence Nightingale
Den första svenska sjuksköterskeutbildningen, som inte vilade på kristen grund, öppnades på Akademiska sjukhuset...
Lyssna på poddenVarje år delar Kalmar kommun ut priser till en förening eller organisation, ett företag eller enskilda personer för att uppmärksamma goda exempel inom jämställdhet, integration och tillgänglighet. Vinnare av Kalmar kommuns externa jämställdhetspris gick i år till Pia-Lena Björnlund, museipedagog från Kalmar läns museum och Helen Nilsson, särskilt sakkunnig jämställdhet/utvecklingsledare barns rättigheter från Länsstyrelsen Kalmar län för deras arbete med poddserien Ljus på kvinnor.
Prisutdelningen skedde vid kommunstyrelsens sammanträde den 30 januari 2022. Under högtidigliga former fick vinnarna ta emot 15 000 kr och diplom.
Juryns motivering
”Ljus på kvinnor – Länsstyrelsen Kalmar län och Kalmar läns museum hyllar och påvisar vikten av att lyfta de kvinnor som gått före oss i jämställdhetsarbetet. Kvinnorna som lyfts upp i podden har genom historien kämpat för rätten till att få rösta, rätten att få ta plats och rätten till ett demokratiskt samhälle. Ljus på kvinnor handlar om att sätta ljus på dem för att de förtjänar det och för att historien är en del av vår demokrati. Arbetet har bedrivits med stor nyfikenhet och att ta del av kvinnors historia före oss är viktigt.”
Poddserien Ljus på kvinnor är ett samverkansprojekt mellan Länsstyrelsen Kalmar län och Kalmar läns museum som startade under Demokratiåret 2021.
Namnet ”Ljus på kvinnor” handlar om att sätta ljus på kvinnor för att de förtjänar det och för att kvinnor i historien är en del av vår demokrati. Syftet har varit att synliggöra kvinnor med kopplingar till Kalmar län, som alla levde under 1800- och 1900-talet. Gemensamt för alla tio är att de på något sätt tog plats i det offentliga rummet, bidrog till samhällsutvecklingen och utmanade sin samtidssyn och dess förväntningar på hur man skulle vara som kvinna. De har alla fått en avsnitt i poddserien Ljus på kvinnor, i Kalmar läns museums Podcast Museimagasinet.
Det elfte och sista avsnittet knyter ihop poddserien genom att ge intressanta perspektiv på hur de som föregångskvinnor och pionjärer på olika sätt har bidragit till vår samtida demokratiska utmaning. I det avsnittet medverkar kvinnor från länet med erfarenhet av politiska uppdrag samt genushistorikern Marie Eriksson från Linneuniversitet som analyserar de historiska kvinnornas berättelser.
Glada mottagare av priset är Pia-Lena Björnlund, Kalmar länsmuseum och Helen Nilsson Länsstyrelsen Kalmar län. Men många har varit involverade i att skapa poddserien.
I avsnitt 11 hörs: