Guidningar

  Helgguidningar

  11.15–12.00 Guidning om Sandby borg

  13.00–14.00 Guidning om Regalskeppet Kronan

  14.30–14.50 Presentation av den tillfälliga utställningen Jenny Nyström – Illustratör och pionjär

  Bokningsbara guidningar

  Priser för ordinarie guidningar hittar du här.

  Extrainsatta guidningar med Jenny Nyström

  Läs mer om våra nya Jenny-guidningar i foldern (PDF)

  Guidning av Sven Harrys: Jenny Nyström – Illustratör och pionjär

  För ungdomar och vuxna. Tid ca 60 min.

  Jenny Nyström var en lika begåvad som mångsidig konstnär. Hon var både en folkkär illustratör och en akademiskt skolad målare i världsklass. Vi börjar berättelsen om Jenny i hennes barndoms Kalmar under 1800-talet och följer sedan hennes fantastiska karriär ända fram till 1900-talets mitt. Genom hennes målningar och illustrationer möter vi en stark kvinna som studerade vid Konstakademiens nystartade fruntimmersafdelning, reste till Paris och tog till sig tidens moderniteter. 

  Som ensam familjeförsörjare fyllde hon sin rika produktion med nymodigheter som flygplan, kameror, bilar och grammofoner i en tid då kvinnan förväntades vara enbart maka och mor.

  Vardag: 1 200 kr + 80 kr p/p
  Helg: 2 200 kr + 80 kr p/p

  Guidning om Jenny Nyström – barnens konstnärinna

  För förskola och åk 1–6. Tid ca 45 min.

  Välkommen hem till Jenny Nyström där husan Karin Johansdotter tar emot er. Husan visar runt i utställningen och berättar om Jennys Nyströms liv och måleri.  Från Jennys busiga barndom med sina bröder här i 1800-talets Kalmar får vi följa henne till konstskolan i Stockholm, på resa till Paris och hennes väg till att bli tomtens mamma.

  Bland Jennys alla tavlor hämtar vi också inspiration till eget skapande och därefter målar vi ett jättestort konstverk tillsammans på golvet. Ja, kanske inte direkt på golvet, utan på en lång tapetvåd. Kanske leder inspirationen till ett självporträtt eller en alldeles egen bild av tomten?

  Vardag: 1 000 kr + 70 kr p/p
  Helg: 1 200 kr + 70 kr p/p

  Regalskeppet Kronan

  Guidning grupp vuxna, Kronan. Tid ca 60 min.

  Guidning grupp barn/ungdom, Kronan. Tid ca 45 min.

  Vid middagstid den 1 juni 1676 kantrade, exploderade och sjönk stormaktstidens mäktigaste skepp, regalskeppet Kronan, under en drabbning mellan den svenska och den förenade dansk-holländska flottan. Kronans undergång är en av de största fartygskatastroferna i svensk historia. Följ med oss ner i djupet! Mer än 30000 föremål har bärgats från vrakplatsen utanför Öland. Vi berättar om livet på 1600-talet, om kriget, om varför Kronan byggdes, om varför hon sjönk och vad som hände sedan.

  Jenny Nyström

  Guidning grupp vuxna, Jenny Nyström. Tid ca 45 min.

  Guidning grupp barn/ungdom, Jennys Nyström. Tid ca 35 min.

  Konstnärinnan Jenny Nyström har ibland kallats för tomtens mamma. Det är inte alla som känner till hennes akademiska konstnärsbakgrund, hennes ursprungliga ambitioner eller vad som inspirerade henne till alla de illustrationer och tomteporträtt som hon senare blivit mest känd för. Vi börjar berättelsen om Jenny i hennes barndoms Kalmar under 1800-talet och följer sedan hennes fantastiska karriär ända fram till 1900-talets mitt.

  Sandby borg

  Guidning grupp vuxna, barn/ungdom, Sandby borg Tid ca 45 min.

  För ca 1 600 år sedan föll invånarna i Sandby borg på Öland offer för en brutal massaker. Platsen övergavs och den tragiska händelsen föll i glömska – fram tills år 2010 - då arkeologerna satte sina spadar i jorden och möttes av ett fruset ögonblick.  Då påträffades flera spektakulära och rika smyckegömmor som innehöll enastående vackra dräktspännen i förgyllt silver tillsammans med hundratalet pärlor, bjällror och fingerringar. Men tillsammans med rikedomarna återfanns även skelettrester från mängder med människor och ett flertal djur. Ännu har bara en mycket liten del av borgen grävts ut, men det står klart att skattgömmorna och människoskeletten är helt samtida och delar av ett mycket kort och våldsamt händelseförlopp. Vad har hänt här?

  Detta är en fasansfull berättelse om katastrof och ond bråd död. Men också om makt, rikedom, vardagsliv, tro, hopp och kärlek för mer än 1600 år sedan.

  Kom på en visning så berättar vi vad vi hittills vet.

  Superkronan

  Guidning grupp barn/ungdom Superkronan. Tid ca 45 min.

  I Superkronan berättar vi om Regalskeppet Kronan för våra yngsta besökare. Det är en lekfull men också spännande vandring genom tiden från krigens 1600-tal till nutidens forskning. Vi svarar på alla barnens frågor. Tex Varför man byggde skeppet Kronan? Hur kunde hon sjunka? Hur många dog och vad hände med skeletten? Vad hade de med sig ombord och var finns alla de sakerna nu? Hur var livet ombord? Vad åt man? Om man aldrig fick byta kläder, vad hände då om man råkade bli sjösjuk och kräktes på sig själv?

  Efter guidningen kan barnen handla i bodarna vid hamnen, leka på däcket, klättra i masten, dyka ner till Kronans vrakplats och utforska olika saker i labbet.

  Muntligt berättande

  Skrönor, sagor och berättelser grupp barn/ungdom. Tid ca 45 min.

  Låt oss berätta för er! I tusentals år har vi människor berättat för varandra. Berättandet kan vara ett rent nöje men också fos­trande, identitetsskapande, till hjälp i svåra stunder, ge oss förståelse för andra och utveckla språket. Berättelser kan ibland också vara lite läskiga…

  Vi sitter bekvämt i vårt mysiga berättarrum. Här berättar vi för er och kanske ni för oss? Kanske hittar vi även på nya sagor – tillsammans.

  Bokning

  Du bokar dina guidningar och skolprogram genom att ringa oss på tel. 0480-45 13 70 vardagar kl. 08.30-10.00 samt kl 14.00-16.00. Boka även gruppbesök utan guide i förväg.

  Boka utbildningar!
  Du kan också boka utbildningar inom museets pedagogiksa verksamhet. Klicka här för att se vad du kan boka för utbildningar.

   

  folder_for_guidade_turer_jn_bladdra-1.pdf pdf 1 MB