Bridging ages firar 20 år – internationell tidsresekonferens i Kalmar
Hur kan historia och kulturarv användas för att stärka social sammanhållning? Hur har tidsresemetoden utvecklats genom åren, och vilka nya möjligheter finns för framtiden?
Tidsresemetodiken startade på Kalmar läns museum på 1980-talet men har sedan spridits till drygt 20 länder.
Den 4-5 mars är vi värd för Bridging Ages internationella konferens ”Time Travels in a Changing World”, där vi firar 20 år av internationellt samarbete kring tidsresor och dess möjligheter.
Konferensen samlar kulturaktörer, pedagoger, ideella organisationer och forskare från hela världen för att dela erfarenheter och berättelser och utforska nya sätt att använda tidsresor inom utbildning och samhällsutveckling.
Konferensen riktar sig till museer, skolor, akademi och civilsamhället och erbjuder en inspirerande mötesplats för forskning, utbildning och kulturarvsarbete.
Välkommen att bevaka konferensen
Vi bjuder in media att ta del av spännande samtal och presentationer på hur historia kan användas för att förstå vår samtid och forma framtiden.
Vi hjälper gärna till med att hitta de mest intressanta programpunkterna och kan tipsa om de bästa tillfällena för att intervjua talare, baserat på era intresseområden.
Tid och plats
- 4 mars, kl. 9:00-16.45 på Kalmar läns museum
- 5 mars, kl. 8:30-14.45 på Kalmar stadshotell
Konferensen kan även att följa digitalt via Zoom.
Konferensens höjdpunkter
- Dag 1: En historisk tillbakablick på 20 år med Bridging Ages, med insikter från olika länder om hur metoden har använts i olika sammanhang och syften. Vi får även ta del av nya innovativa sätt att arbeta med tidsresor.
- Dag 2: Fokus på skola och utbildning, där vi får ta del av internationella projekt och lärandeinitiativ från bland annat USA, Kenya och Estland.
Fullständigt program och talarpresentationer
Tidsresor som metod för lärande
Tidsresemetodiken är en upplevelsebaserad pedagogisk metod där deltagarna använder historiska perspektiv för att reflektera över livet, igår, idag och imorgon.
Genom att levandegöra historia genom rollspel i en historisk kontext, ofta i skolans närmiljö, skapas trygga rum för diskussion, reflektion och problemlösning. Metodens mål är att stärka social sammanhållning och bidra till attityd- och beteendeförändring, vilket i sin tur kan ha en positiv inverkan på samhällsutvecklingen.
Genom tidsresan får barn och unga uppleva historien med alla sina sinnen. Kanske är det just därför denna dag blir ett minne för livet – något många barn berättar efter att ha deltagit i detta spännande äventyr!
Från pionjärer till global spridning
Kalmar läns museum utvecklade och startade tidsresemetodiken och har varit en ledande aktör i dess spridning, både i Sverige och internationellt.
- 1980-talet: Tidsresemetoden utvecklas och börjar användas i Kalmar läns museums pedagogiska verksamhet.
- 1999-2003: Tidsresemetoden börjar användas internationellt. Första projekten genomförs i Finland och i USA.
- 2000–2002: Kalmar läns museum får ett nationellt uppdrag av regeringen att sprida kulturmiljöpedagogiken i Sverige.
- 2004: Kalmar läns museum grundar Bridging Ages, en internationell organisation som idag stödjer och inspirerar museer, skolor och kulturarvsorganisationer i utvecklingen av tillämpat kulturarv och tidsresor.
- Idag: Bridging Ages finns i över 25 länder, från USA och Sydafrika till Indien och Kenya.
Kontaktperson
Linda Liljeberg, Samordnare pedagogik och tidsresor på Kalmar läns museum & President Bridging Ages International, 0480-45 13 86, linda.liljeberg@kalmarlansmuseum.se
Med stöd från: