Premiär för höstens satsning på direktsända föreläsningar från andra orter i länet

Vad betyder byggnadsdetaljerna och karaktärsdragen i Vimmerbys vackra stadskärna för upplevelsen av den? Och vilka dolda pärlor finns det i Västerviks kommun? Svaren kommer i höst när Kalmar läns museum arrangerar föreläsningar i Vimmerby och Västervik.

Föreläsningarna är en del av Kalmar läns museums nya satsning på att arrangera föreläsningar på andra orter i länet inom ramen för museets programverksamhet. Premiären sker onsdagen den 16 november klockan 18.00 i stadshuset i Vimmerby då byggnadsantikvarierna Ellen Ronsten och Jan Westergren tar med publiken på upptäcktsfärd i Vimmerbys vackra stadskärna. Den 30 november klockan 18.00 berättar byggnadsantikvarie Magdalena Jonsson om de pärlor som döljer sig i landskapet i Västerviks kommun. Hennes föreläsning äger rum på Västerviks museum. 

– Vi är ett länsmuseum och vi vill gärna komma närmare länsborna genom att hålla våra publika program på olika orter i länet. Det känns också bra och angeläget att kunna presentera resultatet av museets arbete på en viss plats just på den orten, säger, säger Maria Kanje, producent på Kalmar läns museum.

I flera år har Kalmar läns museums onsdagsprogram lockat publik till Kalmar läns museum. År 2021 hade direktsändningen av föreläsningarna premiär efter en digital omställning och utveckling under coronapandemin. Initiativet att ta nästa steg och arrangera föreläsningar på andra orter handlar bland annat om att ge fler möjligt att ta del av berättelser om länets värdefulla kulturarv.  

– Det här är ett sätt för oss att lyfta fram, förklara och fördjupa kulturarvets värde och ge perspektiv på hur det syns i vardagen, säger Andreas Juhl, marknadschef och enhetschef för Publika enheten på Kalmar läns museum.

Kalmar läns museum hälsar besökare välkomna till föreläsningarna som sker på plats i Vimmerby respektive Västervik. Eftersom föreläsningarna är direktsända går det också bra att köpa en biljett till de digitala sändningen och se de hemifrån. De digitala sändningen går även att se i efterhand som repris. Biljetter till föreläsningen säljs via Kalmar läns museums webbplats.