Hemligheten åker på turné till alla länets kommuner

Känslan av ett hemligt rum där det finns möjlighet för reflektion och vila som kan ge inspiration att se omgivningen på ett annat sätt och upptäcka de hemligheter som finns runt omkring oss är vad besökarna kan uppleva när utställningen Hemligheten ger sig ut på turné i Kalmar län. Lördag den 10 september 2022 öppnar utställningen på Oskarshamns bibliotek för att därefter vandra vidare till alla länets tolv kommuner fram till början av år 2024.

Från oktober 2021 till sista maj 2022 visade Kalmar läns museum utställningen ”Hemligheten” som bygger på författaren, konstnären och fotografen Jan Nordströms bok med samma namn. Utställningen handlar om psykisk hälsa och om att hitta en plats för mod, tröst och fred och har utformats tillsammans med Leif Jordansson, som är komponist, ljudkonstnär, musiker och författare samt Peter Norrman, konstnär och filmare. Nu är utställningen omgjord till en vandringsutställning.

– Jag är glad att utställningen kan fortsätta visas, om än i ett mindre format. Utställningens tema är alltid aktuellt och berör oss alla, därför har vi byggt om den till en vandringsutställning, säger Tina Lindström, pedagog och ansvarig för vandringsutställningen, Kalmar läns museum.

Den vandrande utställningens kärna är ett film- och musikbås där besökaren får möta en tredimensionell film med musik och Jan Nordströms texter genom Rikard Wolffs och Peter LeMarcs röster. På utfällbara sidoväggar finns texter och bilder från Jan Nordströms bok. I utställningen får besökaren möjlighet att reflektera över sin egen hemliga plats i en värld som rusar på i allt snabbare takt och som ställer frågor och öppnar upp för svar gällande hur vi tar hand om vårt eget mående.

Media och allmänhet är varmt välkomna!

Vandringsutställningens turnéplan

För alla kommuner utom Vimmerby kommer utställningen att visas på ett bibliotek.

• Oskarshamn: 10 september till 28 oktober 2022, plats: Oskarshamns bibliotek
  • Vimmerby: 31 oktober 2022 till 9 januari 2023, plats: stadshusets nya kontaktcenter (foajén)
  • Emmaboda: 10-28 januari 2023
  • Hultsfred: februari-mars 2023, exakta datum är ännu ej fastställt