Pressvisning av utställningar om trähusproduktion och trähustraditioner

Projektet Unika historiska Kalmar län hälsar media välkommen till pressvisning av utställningarna “Spot on–Trähusproduktion i Kalmar län” (Oskarshamn) och “Spot on–Trähustraditioner i Kalmar län” (Högsby) innan de öppnar för allmänheten.

Båda utställningarna invigs i samband med Bomässan i Oskarshamn när Unika historiska Kalmar län i samverkan med företag och föreningar i Oskarshamns och Högsby kommun arrangerar “Ta i trä-Träbyggandets helg” den 15-17 oktober. Utöver detta arrangeras det även stads- och fabriksvandringar i Fågelfors, Högsby och Oskarshamn med berättelser om trähusbyggandets hantverk, den värdefulla skogen och trähusindustrins utveckling och förnyelse. Båda utställningarna visas till den 7 november 2021.

Pressvisning av “Spot on-Trähusproduktion i Kalmar län”

Datum & Tid

Torsdagen den 14 oktober 2021 klockan 13.30.

Flanaden, Oskarshamn

Vid pressvisningen medverkar:

• Johanna Wihl, näringslivschef, Oskarshamns kommun
  • Emma-Kristina Stilje, Bildningsförvaltningen/Kulturhuset, Oskarshamns kommun
  • Maja Heuer, projektledare, Unika historiska Kalmar län, Kalmar läns museum

Pressvisning av “Spot on-Trähustraditioner i Kalmar län”

Datum & Tid

Fredag den 15 oktober 2021 klockan 10.30.

Biblioteket, Storgatan 17, Högsby

Vid pressvisningen medverkar:

• William Vitikainen, chef kommunledningskontoret, Högsby kommun
  • Maja Heuer, projektledare, Unika historiska Kalmar län, Kalmar läns museum

Om utställningarna

Hösten 2021 har projektet Unika historiska Kalmar län skapat två nya utställningar med tema skog och trähusproduktion i Kalmar län. Utställningen “Spot on–Trähustraditioner i Kalmar län” visas på biblioteket i Högsby och “Spot on–Trähusproduktion i Kalmar län” visas i Flanaden i Oskarshamn.

– I utställningarna får besökarna följa med på en unik resa om trähusbyggandets hantverk, den värdefulla skogen och trähusindustrins utveckling och förnyelse, från 1800-talet fram till nu. Utställningarna syftar också till att öka intresset hos företag och föreningar om hur de kan använda de kunskaperna för sin storytelling, säger Maja Heuer.

Unika historiska Kalmar län är ett treårigt samarbetsprojekt som syftar till att näringslivsutveckla kulturmiljöer i regionen i samarbete med småföretag och föreningar. Under projektets gång skapas det kluster med olika teman där företag och föreningar erbjuder olika produkter. I samband med det visas olika utställningar i form av det återkommande utställningsformatet “Spot on” som sätter ljus på dessa teman.

– Med utställningarna vill vi tillsammans med lokala företag och föreningar inspirera till hur den lokala historien kan bidra till nya samarbeten mellan olika aktörer inom träindustrin i Kalmar län, säger Maja Heuer, projektledare Unika historiska Kalmar län.

Om projektet Unika historiska Kalmar län

Unika historiska Kalmar län är ett samarbete mellan kommunerna Kalmar, Emmaboda, Hultsfred, Högsby, Mörbylånga, Nybro, Oskarshamn, Torsås, Vimmerby och Västervik, Kalmar läns museum, Region Kalmar län, Länsstyrelsen i Kalmar län, Linnéuniversitetet, Destination Kalmar, Kalmar läns hembygdsförbund och Ölands hembygdsförbund

Ett speciellt tack till samverkanspartnern Virserums konskonsthall.

Bifogade dokument

Programblad: Ta i trä–Träbyggandets helg 15-17 oktober 2021