Spännande perspektiv, nya evenemang och direktsändning från ny plats – här är vårens program på Kalmar läns museum

Boksläpp, mode och musik, stadsvandring, vin- och ostprovning, häxkväll och en mix av föreläsningar med koppling till länets alla hörn är några av alla spännande evenemang att ta del av. Vi har som vanligt bjudit in flera olika föreläsare som berättar om sina erfarenheter och aktuella ämnen som för att vidga perspektiven på Kalmar läns historia, samtid och framtid. Dessutom blir det vernissage, historiequiz, berättarkvällar och en kväll till förmån för Zontas arbete att skapa en bättre värld för flickor och kvinnor när vi firar Internationella kvinnodagen.

– Vi är mycket glada att presentera ett varierat program som erbjuder massor att uppleva och lära sig mer om, både på plats och direkt från skärmen via vår streamingtjänst KLM Play. Vi fortsätter med vår populära föreläsningsserie och vårt etablerade koncept med publika föreläsningar på onsdagar, men utökar vårt utbud med nya evenemang och på fler dagar. Dessutom fortsätter vi att direktsända föreläsningar. Det blir verkligen en vår att se fram emot! säger Maria Kanje, producent, Kalmar läns museum.

1900-talet i fokus i länsmuseets vårprogram

Vårens program erbjuder flera föreläsningar och evenemang som på olika sätt handlar om den senare delen av 1900-talet.

– Vi tar oss tillbaka till det dramatiska 1980-talet, reser från Lort-Sverige till folkhemmet och bjuder på en modevisning där historien om 1950-talets framtidstro berättas med hjälp av kläder och rekvisita, säger Maria Kanje.

Först ut, den 18 januari, är historiker Olle Larsson som är aktuell med boken Det dramatiska 1980-talet och som programledare för podden En oväntad historia. Han tar med oss till en tid som många av oss fortfarande har i färskt minne. Under kvällen varvar han omvälvande världshändelser med egna minnen från sin egen tonårstid i Oskarshamn.

Den 12 april berättar Maria Perers, fil dr i designhistoria, om resan från Lort-Sveriges undermåliga bostäder till ett välorganiserat, hygieniskt folkhem. Hon har forskat om hur staten, Ikea, KF och olika inredningstidningar samarbetade för att forma skötsamma, förnuftiga konsumenter i välplanerade bostäder.

Den 26 april blir det en härlig nostalgitripp till 1950- och 1960-talen med modevisning, mat och musik från tiden.

Museet direktsänder från Brånahult

Satsningen på direktsända föreläsningar från olika orter i länet fortsätter. Den 22 februari berättar Johan Åstrand, arkeolog på Kalmar läns museum, om järntillverkning i Brånahult i Hälleberga församlingshem, i samarbete med Hälleberga hembygdsförening.

Förlorarnas historia av Peter Danielsson

Förlorarnas historia är temat på vårens nya föreläsningsserie med historiker och hembygdskonsulent Peter Danielsson. År 2023 är det 500 år sedan Gustav Vasa tog det svenska rikets kungatron i besittning. Under de kommande årtiondena fick han kämpa mot fiender. Han besegrade dem alla och i efterhand framstår han som framgångsrik, men det är som bekant segraren som skriver historien! Med den här föreläsningsserien sätter vi Gustav Vasas motståndare i fokus och koncentrerar oss på förlorarnas historia. 

Lägre biljettpris

De kärva ekonomiska tiderna har inte undgått någon. Vi vill dra vårt stå till stacken och fortsätta erbjuda kulturupplevelser som är tillgängliga för alla. Därför sänker vi priset på föreläsningarna i vår, specialarrangemang undantagna.

Länk till evenemang

Alla evenemang hittar du i vår evenemangskalender.

De flera evenemangen direktsänder vi via vår streamingtjänst KLM Play

Pressbilder

Utvalda pressbilder finns att ladda ned i vårt pressrum. Önskar du fler bilder är du välkommen att höra av dig till Maria Kanje, producent för programverksamheten, Kalmar läns museum, tfn 0480-45 13 64, e-post: maria.kanje@kalmarlansmuseum.se.