Utställningsserie om Ölands fornborgar öppnar i sommar

Den 8 juni 2024 är det premiär för en ny utställning på Kalmar läns museum, Borgarnas ö. Utforska mystiken och historien bakom Ölands fornborgar i denna unika utställningsserie som vi skapar i samarbete med Stockholms universitet och Linnéuniversitetet.

Vi bjuder in dig till en åttaårig upplevelse genom Ölands fascinerande arkeologiska landskap. Denna lansering sammanfaller även med 60-årsjubileet av det historiska ögonblicket då arkeologer för första gången började gräva ut Eketorps borg. Detta blir startskottet på en spännande resa som kastar ljus över de mytomspunna fornborgarna och deras sammanhang. Missa inte denna unika möjlighet att fördjupa dig i Ölands historia och ölänningarnas liv under järnåldern. 

– Fornborgarna är ett spännande kapitel i Ölands rika historia, och trots tidigare utgrävningar finns det mycket kvar att upptäcka! Att kasta nytt ljus över dessa fornborgar är viktigt för att tillgängliggöra Ölands historia på ett uppdaterat och nytt sätt, säger Örjan Molander, museichef på Kalmar läns museum.

Årligen kommer utställningen presentera nytt innehåll och olika teman, och som besökare kan du förvänta dig en övergripande och levande berättelse om borgarnas centrala roll i Ölands historia. 

– Under det första året kommer utställningen att belysa både det bekanta och det okända med utgångspunkt i dagens kunskap om Ölands fornborgar. Att vara en del av skapandet av denna utställning de kommande åren kommer vara en spännande resa, och vad den slutligen kommer att berätta är något jag ser fram emot med stor förväntan, säger Maria Kanje, producent på Kalmar läns museum.

Formgivaren Johanna Strand har gestaltat en omslutande upplevelse likt en fornborg med bland annat audiovisuella produktioner. En stor fysisk karta över Öland kommer att vara navet i utställningen. Pekskärmar vid kartan ger besökaren möjlighet att själva utforska alla fornborgar. På en annan plats kommer besökaren kunna ställa frågor direkt till en virtuell öländsk järnåldersfamilj genom avancerad teknik. Det blir en unik interaktiv filmupplevelse som gör historien ännu mer levande och tillgänglig.

Utställningen presenterar också en informativ tidslinje som berättar om historiska händelser samt flera arkeologiska fynd från samlingarna, där de flesta kommer från den nuvarande utställningen om Sandby borg. Sandby borg, tillsammans med Eketorps borg, representerar de två mest utgräva borgarna hittills. Besökaren kommer att ha möjlighet att se skillnader och likheter mellan dessa två betydelsefulla platser.

En betydande och aktiv roll i utvecklingen och innehållet av utställningsserien har det nya åttaåriga forskningsprogrammet om fornborgarna på Öland – ”Kris, konflikt och klimat – samhällsförändring i Skandinavien år 300–700”. Detta program, finansierat av Riksbankens jubileumsfond, leds av arkeologer vid Stockholms universitet och där ingår även arkeologer från Linnéuniversitetet och Kalmar läns museum. Vad vet vi idag om Ölands fornborgar? Och vad vill forskarna ta reda på? På en särskild plats i utställningen får besökarna chansen att följa forskningens framsteg i realtid.

– Inom forskningen är Ölands fornborgar och deras berättelser en gåtfull historia. Trots tidigare utgrävningar vet vi lite om vem som byggde borgarna och varför. Att dela med oss av forskningens framsteg i realtid är inte bara en spännande möjlighet att visualisera och sammanfläta trådar mellan dåtid, nutid och vetenskap, utan också en kontinuerlig skapande process av nya sammanhang. Detta kommer dessutom att bidra till en mångfacetterad berättelse som vidgar perspektiven kring vad forskningen om fornborgarna kan avslöja om hur samhällen reagerar och agerar gentemot faktorer som kris, konflikter och klimat – förhållanden som inte skiljer sig nämnvärt från situationen i många länder idag. På detta sätt får både utställningen och forskningsprogrammet en omfattande och aktuell kontext, förklarar Kerstin Lidén, professor i arkeologi vid Arkeologiska forskningslaboratoriet på Stockholms universitet och projektledare för forskningsprogrammet ”Kris, konflikt och klimat – samhällsförändring i Skandinavien år 300–700”.

Utställningen kommer att omfatta en rad olika evenemang och programaktiviteter som knyter an till det tema som är aktuellt för året. Vi är glada att redan nu kunna berätta att Helena Victor kommer att dela med sig av berättelser om olika typer av hantverk under järnåldern den 7 februari. Den 13 mars kommer Ludvig Papmehl-Dufay till oss för att hålla ett föredrag om stormannagården i Gamla Skogsby, som är utgrävd vid flera tillfällen, senast under hösten. Den 8 maj är reserverad för en föreläsning om Öland och järnåldern. Vi ser fram emot ytterligare föreläsningar som kommer att tillkomma efterhand och ser fram emot att skapa en givande och lärorik upplevelse för våra besökare. Förutom detta erbjuder vi olika skolprogram.

Utställningen kommer också att synas på Öland, där vi planerar att etablera ”portaler” på två platser. Dessa portaler kommer att erbjuda möjligheter att ta del av forskningsresultat och delta i programverksamhet från och med 2024 och genom hela utställningsseriens period som sträcker sig fram till 2031.